Германски медик пред „Ню Йорк Таймс“: Бойци от американски отряд в Украйна застреляха ранен руски военнопленник, търсещ медицинска помощ

Автор: Томас Гибънс-Неф, nytimes.com

Германски медик разказа пред „Ню Йорк Таймс“ случаи на убийства на руски военнопленници в Украйна. Каспар Грос е част от отряд от международни доброволци, водени от американец, под командването на украинската армия. Американското мейнстрийм издание, което доскоро бе основен пропаганден рупор на Демократическата партия и върл поддръжник на американската военна помощ за Украйна, публикува материал със заглавие „Убийства на предали се руснаци в Украйна доведе до разцепление в ръководен от САЩ отряд“. В материала се разказва, че часове след битка в Източна Украйна през август миналата година ранен и невъоръжен руски войник е пропълзял през разрушен окоп, търсейки помощ от похитителите си – отряд от западни доброволци (разбирай – „наемници“).

Каспар Грос, медик в това звено, разказва в интервю за „Ню Йорк Таймс“, че е видял войника да моли за медицинска помощ чрез смесица от развален английски и руски език. Член на екипа потърсил превръзки.

Тогава, по думите на Грос, негов колега войник се спънал и произвел изстрел с оръжието си в торса на руския войник. Той се отпуснал, но все още дишал. Друг войник обаче целенасочено стрелял от упор, за да го довърши. „Просто го застреля в главата“, спомня си Каспър Грос в интервю за американската медия.

Медикът споделя пред изданието, че е бил толкова разстроен от случилото се, че се конфронтирал с командира си. След което казва, че се е решил да проговори пред „Ню Йорк Таймс“, след като убийствата на военнопленници продължили. Изключително необичайно е войник да говори публично за подобни нелицеприятни подробности от бойното поле, злепоставяйки мъже, които той все още смята за приятели. Но той твърди, че е твърде травмиран и го мъчи съвест, затова не може да мълчи повече.

Разстрелът на невъоръжен, ранен руски войник е едно от няколкото убийства, за които свидетелства германският медик, работещ за едно от най-известните подразделения на чуждестранни ветерани, сражаващи се на страната на Украйна – т. нар „Избрана рота“.

При друг случай член на чуждестранната рота хвърлил граната и убил предаващ се руски войник, който бил с вдигнати ръце. В подкрепа на думите си Каспар Грос показва и видеозапис от стрелбата. Украинските военни са публикували видео от убийството, за да покажат своята бойна мощ, но са изтрили момента, в който руският войник се предава.

При трети случай бойци от международната рота са се похвалили в групов чат за убийството на руски военнопленници по време на мисия през октомври миналата година, показват текстови съобщения, цитирани от „Таймс„. Войник, който за кратко командвал този ден, намекнал за убийствата, използвайки жаргонна дума за стрелба. Той заявил, че ще поеме отговорност.

„Ако излезе нещо за предполагаеми убийства на военнопленници, знайте, че аз ги заповядах“, пише войникът, който използва позивната Андок. Грос добавя изображение на хърватски военнопрестъпник, починал през 2017 г., след като изпил отрова по време на съдебно заседание на Трибунала в Хага.

„В Хага не съжалявам за нищо!“, пише той. Това е едно от няколкото текстови съобщения, прегледани от The Times, които се позовават, пряко или косвено, на убийствата на военнопленници. Андок твърди пред вестника, че се е шегувал.

В съответствие с украинския военен протокол „Таймс“ идентифицира войниците от фронтовата линия с техните повиквателни знаци. Те не са обвинени в никакви нарушения.

Убийството на военнопленници е нарушение на Женевските конвенции. След като войниците ясно покажат намерението си да се предадат, те не могат да бъдат нападани и трябва да бъдат взети на сигурно място под стража.

Гръцки войник, известен като Зевс, е в центъра и на трите епизода – хвърля гранатата и, както казва г-н Грос, стреля по ранения руснак в окопа, като се хвали с поредното си убийство. Той не отговаря на съобщенията от страна на вестника с молба за коментар, оставени на телефона му и във Facebook.

Райън О’Лиъри, фактическият командир на избраната рота и бивш национален гвардеец от армията на САЩ от Айова, казва, че Зевс не иска да говори.

В интервю О’Лиъри отрича членовете на организацията да са извършили военни престъпления. Той каза, че неговите бойци са убивали ранени руснаци, но само онези от тях, които все още са можели да се отбраняват.

О’Лиъри твърди, че епизодът с окопите, за който разказва Грос, никога не се е случвал и че той не е участвал в тази мисия. Той също така отхвърли текстовите съобщения на наемниците, в които признават военните си престъпления. „Това е писано от момчетата, просто за да изпуснат парата“, каза той.

Той каза, че епизодът с гранатата не е „черно-бял“, тъй като руският войник и друг, намиращ се наблизо, може да са представлявали заплаха. Видеоклипът оставя без отговор въпросите какво са видели членовете на американската група или са считали за заплаха преди опита за капитулация.

Но в армията на Съединените щати видео, показващо убийството на предаващ се войник, независимо от обстоятелствата, би предизвикало незабавно разследване, каза Рейчъл И.

Ван Ландингъм, професор в Югозападния юридически факултет и бивш юрист от военновъздушните сили на САЩ обясни, че „отказът на военните власти в САЩ да проведат разследване е по-обезпокоително от самия инцидент“. „Липсата на отчетност започва с липсата на разследване.“

Американските доброволци се сражават на своя глава, без да се ползват официално от подкрепата на правителството на Съединените щати, което не желае да бъде въвлечено в преки бойни действия с Русия. Но ако военен съд не може да ги съди, то Министерството на правосъдието на САЩ спокойно може да проведе разследване, тъй като О’Лиъри и други членове на наемническия отряд, уличен в убийството на военнопленници, са американци.

Източник: nytimes.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.