„Вашингтон пост“: Залужни дал на Зеленски да разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се подобри

Вестникът, позовавайки се на свои източници, съобщава, че на 29 януари е проведен разговор, по време на който украинският лидер съобщил на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, че скоро ще бъде уволнен.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валерий Залужни в разговор с украинския президент Владимир Зеленски даде да се разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се промени към по-добро за Киев в близко бъдеще. Това съобщи вчера Washington Post, позовавайки се на свои източници, предаде ТАСС.

Според източниците на „Вашингтон пост“ на 29 януари е проведен разговор, по време на който Зеленски съобщил на Залужни, че скоро ще бъде уволнен. Според украинския президент промените във военното командване ще помогнат за подобряване на цялостната ситуация. По време на срещата Зеленски казал, че обществеността е все по-уморена от конфликта и помощта от международните партньори се е забавила. На свой ред генералът дал на президента да разбере, че бързо подобряване на позицията на Украйна на бойното поле е малко вероятно. Той предложил и някои идеи за предизвикателствата, пред които ще се изправи неговият наследник.

Както отбелязва изданието, отстраняването на Залужни „може да доведе до обратния резултат и да позволи на Москва да се възползва от нестабилността“. „В тази ситуация само Русия ще спечели“, отбелязва източникът на вестника. По думите му генералът не се е ядосал за уволнението. Отношенията между Зеленски и Залужни, подчертава изданието, са се влошили през последните две години. Според източници на „Вашингтон пост“ те си нямат доверие.

На 29 януари бившият депутат от Върховната рада Борислав Береза ​​заяви, че Залужни е отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според бившия депутат в тази връзка президентската канцелария са получени възмутени обаждания от чуждестранни партньори. От своя страна депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко каза, че Залужни е информиран за оставката си, но все още няма указ. По-късно прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров съобщи, че Зеленски не е уволнявал Залужни. Въпреки това спекулациите в украинските медии и социалните мрежи за съдбата на Залужни продължават и до днес. „Вашингтон пост“ съобщи на 31 януари, че Зеленски вече е взел решение за оставката на Залужни, въпреки че съобщението може да се забави известно време. CNN по-късно уточни, че указът за оставката на главнокомандващия ще бъде подписан преди края на тази седмица.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че има много въпроси относно новините за Залужни, но е очевидно, че „не всичко е наред“ с режима в Киев. А официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ситуацията около темата за уволнението на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна отразява агонията и краха на държавността на Украйна, добавя ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.