Вацев: Решение за ескалация или деескалация на войната в Украйна ще се вземе в тесен кръг във Вашингтон

Обвиненията към президента Радев в пропутинизъм и русофилия са абсолютно неадекватни, това каза пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев по повод думите на българският държавен глава, че „нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване“.

Според Вацев швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години.

„Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който касае и българската политическа класа, и съдбата на България, и участието ѝ в мероприятията на НАТО. Този въпрос обаче не се решава у нас. Предстои да бъде решен в САЩ. Там има дълбинно несъгласие между американската дълбока държава и малката, но добре ситуирана група от неоконсерватори, които държат ключовите ръководни позиции във външнополитическия живот. Големият конфликт е между волята на неоконсерватирите да има ескалация и съветниците на Джо Байдън, които са против такава.

Напоследък се вижда спектър от позиции и сред европейските държави членки на НАТО по същия въпрос. Струва ми се обаче, че силите против ескалацията са по-големи и по-активни“.

Валентин Вацев коментира думите на президента Радев, че „нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване“.

„Той беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение. БСП, „Възраждане“, ИТН са по-скоро за мирно решение на въпроса. Има и други, които са на обратната позиция. Интересна е тезата на ДПС, които се опитват да свалят градуса на напрежението. Опасността от ескалиране на конфликта на украинска територия и възможността България да бъде замесена не е нулева. Нашите фактори по някакъв начин ще се разберат. Въпросът е ще могат ли да го направят американските, както и европейските страни“.

Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария, където се ще се обсъжда ще има ли преговори и до какво трябва да водят, обясни анализаторът.

„Русия вече се е ангажирала с точка първа на китайския меморандум за мир. Китайската страна настоява проблемите на сигурността да се разглеждат като неразделни.

Второто ключово събитие, свързано с проблема за ескалация или деескалация, ще са резултатите на предстоящите европейски избори. Очаквам категорична победа на нови леви и на нови десни, които ще променят господстващия социаллиберален консенсус. Предстоящите избори ще бъдат фундаментално важни“. 

Той коментира и думите на министъра на отбраната, че България е цел на хибридната агресия на Русия.

„Според определени български авторитети за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне. Това е безсмислена пропаганда“. 

Вацев анализира и думите на служебния премиер Главчев, който потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, както и че изпращането на български войници там никога не било обсъждано.

„В навечерието на важните за България избори ангажираните страни ще заемат характерните си позиции. Всичко, което се говори днес, е насочено към предстоящите избори“.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Валентин Вацев може да чуете тук.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Предизборния рефрен, няма да изпратим войска в окрайнина, да се допълни с, не са ни поискали. Новите идеи са високо точкови оръжия за разкриване ПВО Русия за глобалния удар. И както след провала Виетнам дипломацията се върна в световните дела, нови Кисинджър трябва на мира

  2. Един ум като този на Вацев струва повече от колкото сумарния ум на цялата герберска шайка, която е заплетена с финансови интереси, досущ като коя да е мафия.Какъв беше този мерак България да приеме това натовско сборище, какъв беше този див ентусиазъм да сме с англосаксонците срещу нашите истински братя по религия, език и история, КАКЪВ??? Абе ние луди ли сме или искаме края на нашата държава единствено в угода на най мръсните колонизатори за векове наред.

    • В последното ти изречение е истината за нашето племе, което иначе има претенции за величие и много се обижда, когато чуе истината.

  3. Нато е организация масони, без Симеон 33степен нямаще да ни вземат, и дядо му Фердинанд е първият масон тъдява и след него войните ни започват. Днес го носят с военен самолет, навярно с гвардейци, опело, и сбирка на всичките масони да се поклонят. Снишаваме бавно, неусетно дори
    А Пр Путин, вечно не му разбират линиите, та картинно им ги нарисувал с гъсти бои

  4. Украинците по заповед целенасочено удрят с американски ракети системите за ранно предупреждение срещу атака на балистични ракети към Русия.
    Първо беше радарът Воронеж-ДМ край Армавир. След това сателитната чиния близо до Алуща. Имаше и удар по радиолокационната станция Воронеж – М близо до Орск. На 17 април – контейнерният радар в Русия. Всички тези станции имат обхват от около 6000 километра за ранно предупреждение за ядрен удар.
    Тоест, Русия сега не вижда целия театър на военните действия в Украйна и може да очаква ядрен удар или друга провокация от НАТОстан, за да се превърне в още по-лош агресор като отвърне. Така „великите“ армии на лилипути като България, литва, латвия и естония от по 8 човека ще нападнат „законно“ агресора и ще го поставят на колене…..
    Дано всички руски ракети при ответния удар падат върху тези, които гласуват 35 г. за британоварварската мръсна паплач и децата им.

  5. Браво бе човече, напълно споделям оценките ти.Толкова си информиран, колкото малко други.Не те лаская, бъди спокоен, просто ми е кеф от такива сънародници. А бе ти от интелигенцията ли си, щото не вярвам да си бил обущар например, не си и член на някакво НПО.

    • Интелигенцията първа се продаде на натостанците, така че в България е дефицитна стока и никой не може да ме причисли към тази сатанинска секта.
      Нормален българин съм си, който предпочита да е обущар пред интелигент – българоубиец от НПО.
      Съвсем друг въпрос е, че закриха прекрасните десетки български обувни заводи, та ме съмнява да са останали и обущари :)

  6. ПВО системите навярно са дублирани, те засичат и мястото на изстрелване Atacs в сегашното учение у нас под английско командване, ще казват, че пазят морето ала разбирай Крим. И и изобщо България отдавна е в казана и добре сварена за война, във войните е важно откъде започват не къде се бият, и дофучават с 700 м на секунда отговори

    • Тъкмо това чакам, за да се стресне заспалото племе от неШебеци и мишките дебългаризатори да избягат от Родината ми!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.