БРИКС създава собствена зърнена борса без разплащания в долари

Страните от БРИКС подкрепиха инициативата на Русия за създаване на специализирана зърнена борса. Това съобщи ръководителят на руското министерство на земеделието Оксана Лут на срещата на министрите на земеделието на страните от БРИКС:

„Благодарни сме на всички страни членки на БРИКС, че подкрепиха руската инициатива за създаване на специализирана зърнена борса на БРИКС. А сега, в съответствие с указанието на президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин, ще работим заедно с нашите колеги по създаването и развитието на тази платформа и по разработването на възможността за разплащания в националните валути на страните от БРИКС“.

Лут обясни, че на страните от БРИКС се падат „около 30 % от обработваемата земя в света“ и „съвместно произвеждат около 40 % от зърнените култури, 50 % от рибата и 50 % от млечните продукти в света“.

Няколко дни по-рано Саудитска Арабия не поднови споразумението, което гарантира използването на щатски долари в търговията с петрол. Прекратяването на споразумението за „петродолара“ би подкопало господстващото положение на американската валута. Вместо това кралството се стреми да диверсифицира търговията си, тъй като се появяват алтернативни пазари, пише Атлантическият съвет.

„Задължението на Саудитска Арабия да продава петрол за долари нямаше географски ограничения, което означаваше, че всички държави в света трябваше да плащат за тези доставки изключително в долари“, казва експертът.

Следователно потенциалният пряк ефект от дедоларизацията поради отказа да се удължи споразумението със САЩ е равен на стойността на износа на петрол от Саудитска Арабия, каза тя.

Така, по данни на ОПЕК, през 2022 г. на Саудитска Арабия ще се падат почти 17% от световния износ на суров петрол, което се равнява на повече от 200 млрд. долара.

Експертът обаче е сигурен, че отхвърлянето на долара в разплащанията няма да бъде мигновено, а ще засили тенденцията към дедоларизация.

Освен това присъединяването на Саудитска Арабия към БРИКС, заедно с ОАЕ и Иран, които също са членове на ОПЕК, ще разшири ефекта от отказа от използването на долара в разплащанията за доставки на петрол.

„Следователно е съвсем очаквано БРИКС да увеличи ролята си както на световните финансови, така и на енергийните пазари“, заключава тя.

Инфраструктурата на световния пазар се развива в средата на миналия век, когато САЩ са основен доставчик на царевица и пшеница. Оттогава насам изчисленията се правят основно в долари, а цените на пазара се определят от западните борси. Така например американската CME Group и френската MATIF контролират доставките на големите европейски и американски търговци.

Страните от БРИКС на свой ред трябва да се сблъскват с манипулации от страна на трети държави и да се съобразяват с правилата за търговия и ценообразуване, наложени им от западните играчи.

И това е така, въпреки че страните от това междудържавно обединение са най-големите производители и потребители на зърно, като заемат около 40% от световния пазар на зърно. След присъединяването на Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия, Етиопия и ОАЕ към БРИКС общото им производство възлиза на 1,23 млрд. тона, а потреблението – на 1,22 млрд. тона.

Около една четвърт от световната търговия се пада само на Русия. Така че една зърнена борса под формата на БРИКС би могла да обедини водещи доставчици с купувачи. Руският президент Владимир Путин подкрепи това предложение.

По-специално той отбеляза, че е несправедливо положението, при което борсовите индекси се формират в САЩ и европейските страни, които произвеждат много по-малко зърно, отколкото например Русия. Промяната на подобен ред би била в интерес както на Русия, така и на останалите страни от БРИКС. В този случай те биха регулирали самостоятелно отношенията си въз основа на удобни и разбираеми за тях правила. Освен това би се подобрила продоволствената сигурност на държавите – членки на междудържавното обединение, и би се засилило влиянието на Русия.

Понастоящем инициативата все още се разработва, определя се статутът на търговската платформа, юрисдикциите за нейната регистрация и др. Въпреки това, след като проектът бъде стартиран, зърнената борса на БРИКС може да се превърне в основната търговска структура в света за оборот на зърно. Нейното предимство за страните членки е, че те могат да уреждат взаимните си сметки в национални валути, а не в долари или евро.

Това от своя страна ще създаде предпоставки за появата на алтернативна финансова инфраструктура; по-специално на базата на БРИКС могат да се появят нови търговски платформи за продажба на услуги и стоки, което ще означава началото на дълбока глобална трансформация на световна търговия.

Когато БРИКС има собствена зърнена борса, световният пазар ще може да се преформатира в полза на страните членки на асоциацията, техните участници и логистични потоци. Проблемите със сетълментите, дължащи се на отказите на банките да приемат плащания за руско зърно, могат да бъдат разрешени с помощта на механизъм за търговия и сетълмент, удобен за страните от БРИКС.

Създаването на собствена борса не е лесен процес; необходимо е да се определи инфраструктурата за сетълмент и търговия, да се координира логистиката, да се осигурят доставки и гаранции. Но ако сериозни играчи на пазара решат да го направят, те ще могат да се справят, коментира Ксения Логинова.

Докато „зърнената дипломация“ на Владимир Путин укрепва влиянието на Русия на световните пазари, тя остава голямо главоболие за Европейския съюз, тъй като променя динамиката на световната търговия и прекроява пазарите в полза на Москва. Балансът се променя и в резултат на това западните доставчици ще трябва да напуснат Африка и да намерят нови пазари“, пише Asia Times.

Според научният сътрудник на Института за обществена политика в Мелбърн Женевиев Донелън-Мей, създаването на зърнена борса на БРИКС би „увеличило конкуренцията с настоящата система за ценообразуване на зърното, доминирана от Запада“.

„В същото време това може да представлява допълнително предизвикателство за долара като основна търговска валута в света. Идеята на зърнената борса на БРИКС е, че тя ще обедини ключови купувачи и износители“, отбеляза експертът.

Тя също така добави, че зърнената борса на БРИКС „засилва геоикономическото влияние на Москва и дипломатическия лост върху страните членки, увеличавайки ролята на Русия като ключов доставчик на зърно и торове на фона на влошаващи се смущения в глобалните вериги за доставки и заплахи за продоволствената сигурност“.

„Това от своя страна ще засили геополитическата и геостратегическа координация между участващите страни чрез разширяване на селскостопанските и търговски връзки с Русия. От гледна точка на традиционни страни износителки като САЩ и Австралия, зърнената борса на БРИКС, съчетана с колективната мощ на развиващия се икономически блок, ще засили конкуренцията за алтернативни пазари“, смята анализаторът.

Американските и австралийските износители скоро могат да се сблъскат с нови трудности: делът им на световния пазар може да намалее, а преговорите за благоприятни търговски условия на фона на конкуренцията от евтиното руско зърно ще бъдат сложни. „Възможно е в резултат на работата на зърнената борса на БРИКС под ръководството на Русия, САЩ и Австралия също да трябва да преразгледат своите селскостопански политики като такива и да започнат да търсят алтернативни пазари, за да смекчат въздействието на потенциални смущения“, заключи специалистът.

Инвестиционният съветник, основателят на Университета за инвестиции Юлия Кузнецова, в интервю за Известия отбелязва, че зърнената борса в рамките на БРИКС значително ще засили позицията на Русия като един от важните доставчици на зърно в света. Това също би могло да повиши безопасността на участниците в тази асоциация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.