Борел: Държави от ЕС се опитват да сплашват съдии от Международния наказателен съд заради делото срещу Нетаняху

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че няколко европейски държави са се опитали да сплашат съдии от Международния наказателен съд (МНС) заради делото срещу израелски лидери. Борел предупреди страните да спрат да се месят и да уважават съда.

В понеделник главният прокурор на МНС Карим Хан съобщи, че е поискал издаване на заповеди за арест за премиера на Израел Бенямин Нетаняху и за министъра на отбраната Йоав Галант.

„Прокурорът не е направил нищо повече от това да повдигне обвинение, а съдът ще вземе решение“, заяви Борел пред испанската телевизия ТВЕ.

„Междувременно моля всички, като се започне от израелското правителство и някои европейски правителства, да не сплашват съдиите“, добави той. „Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им“, предупреди още Борел.

Хан обвини израелският премиер и военният министър в престъпления, включващи геноцид, използване на глада като оръжие и умишлено избиване на цивилни.

Израел отрече да е извършвал военни престъпления в Газа и твърди, че МНС няма юрисдикция в страната. Тел Авив призова партньорските си западни държави да отхвърлят обвиненията на съда, които окачестви като политически мотивирани.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Решено! Пращаме наши военни в мисията на ЕС за подпомагане на Украйна-В.ПОГЛЕД ЛИКУЙ НАРОДЕ, СЛЕД УКРАИНА ТРЯБВА ДА СМЕ НИЕ. АХ КАК ГИ ОБИЧАМ ИНГИЛИЗИТЕ И ФРАНСЕТАТА И ВСИЧКИ КОЛОНИАЛНИ ЕВРО АМЕРИКАНСКИ ЦЕННОСТИ.

  2. Другарчета-планът им е през септември да ни въвлекат физически във войната!
    Само предупреждение!
    Гответе се!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.