БОГАТАШИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕЧКА ПРЕД РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

Не бедността, а прекомерното богатство спират хода на човечеството към бъдещето. Това трябва да се разбере от всички. Унищожението на вярата в Бог и на силните държави субекти направи тъй, че днес няма никакви задръжки пред човешката алчност. Постепенно тя се превърна в пандемия, в масова болест, във всепоглъщащ наркотик.

АВТОРЪТ ИВАН СПИРДОНОВ

Обаче лозунгите на неолибералните гурута Милтън Фридман или Фридрих Хайек “всеки да печели колкото и както може”, а после част от богатството му щяла да се “процеди” към останалите хора, се оказаха абсолютна измама. Всъщност, голямото печелене доведе света до невероятни нива на неравенство, несравними дори с феодалните или робовладелски времена.

Днес 1 % от хората притежават повече от 50 % от световното богатство. И това са официални данни, а неофициалните са още по-страшни. Размерът на богатството окончателно стана единствен измерител на положението в обществото. Докато някога най-уважавани бяха творците, учителите, философите, пълководците, учените, днес уважението в повечето държави приели западния обществен модел, се определя само и единствено от банковата сметка. Често ще чуете и от някои наши родни богаташи : “Остави го този! Той няма пари.” И това без значение дали става дума за професор, лекар, художник или офицер. В предните векове също е имало уважавани богати хора. Но те са били дарители, благодетели, които наистина са натрупали богатства и са ги споделили с народите си.

Българите братя Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Ценович, Васил Априлов са точни примери за такива богаташи. Днес е съвсем различно. Богатите хора дори не разбират смисъла на понятието “на полза роду”. Няма и как да го разбират. В съвремието те не са ограничени нито от вяра, нито от държава, нито от някаква емоционална родова, религиозна или национална принадлежност.

Ала основната причина да не искат да правят нищо “на полза роду”, е, че те гледат на останалите по-бедни от тях като на нечовеци, като на по-низши същества.

Демонът на алчността Мамон много бързо унищожи не само душите им, а и всичко човешко у тях. И това се отнася както за арендатора от долно нанагорнище, печелещ милиони от субсидии и измами, така и за свръхбогаташи като Джеф Безос или крупните акционери в Blackrock. Вторите дори се обединиха в омразата си към масата човеци в такива глобалистки квази мафиотски структури като Световния икономически форум, различни клубове и сдружения. Очевадно е, че тези свръхбогаташи имат за крайна цел превръщането на човеците в тяхно собствено стадо добитък. За такъв развой на събитията отдавна предупреждават много светли умове от цял свят. Милиардерите имат вече своеобразно картелно споразумение да намалят човешката популация до контролируеми нива от около 500 милиона, превърнати в безобразни, бездушни, безрасови, безполови, безродни и безмозъчни зомбита, живеещи в контролирана от тях ферма. Ако не успеят да постигнат тази си цел са готови да унищожат цялата ни цивилизация, а те да се изнесат в космоса или на някоя друга планета, само и само да не останат без властта и богатствата си, тоест – да не станат отново обикновени хора, живеещи като всички останали в едно хармонично устроено общество.

Всички събития в последните години са подчинени на тази идея. И зловещата пропаганда, и глобалното противопоставяне, и жестокото разделение вътре в обществата, и множеството протести, книги, обръщения са резултат точно от борбата “за” и “против” тези планове. Още не знаем как ще завърши този най-голям и истински глобален конфликт. Дано силите на доброто победят! При всяко положение, обаче, връщането на света към нормалност трябва да мине през лишаване на свръхбогатите от свръх богатствата им.

Същите мерки трябва да последват и за местните богаташи. Дали с убеждение или с куршуми ще се постигне тази цел…зависи главно от тях самите. Обществените блага трябва да станат отново обществени, а държавите да се управляват от реално избрани, високо духовни управници, милеещи за народите си. Доходите на всички трябва да бъдат контролирани от тези нови управници, за да не се допуска никога повече нито крайна бедност, нито безсрамно богатство, защото е пределно ясно, че за да е богат един, то много други ще трябва да са бедни.

Някога гуруто на съвременните богаташи Адам Смит беше писал : „Наша природа е да трупаме пари…“. Това е фундаментална грешка. Трупането на пари води света към погибел. Нашата природа е да сме добри един с друг, да се обичаме и да си помагаме, да живеем в хармония и всички човеци заедно да градим бъдещето. Ако не го направим заедно, цивилизацията ни ще загине и основен виновник за това ще е човешката алчност.

Иван Спирдонов – писател и общественик

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Очаквам някой да подготви списък от български милионери, а те са повече от 1200, които са направили по някое богоугодно дело. Домусчиев, Гергов и др трябва да оглавят списъка. Не за лобиране, а за болници, за училища, за какво ли не.

  2. Понеже днес е ден в памет на жертвите на „комунизма“, у мен възниква един въпрос, как без диктатура може да се реши проблемът с неравенството? Ще ги помолим тези герговци, домусчиевци и русевци да бъдат по-благородни, ще скандираме на площада „Дайте, да делим!“ или някаква интернет форма, тип петиция, ще подписваме? Нека някой скучаещ математик пресметне вероятността за успех, на подобни протести, искания, молби или както може да се формулират.
    ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗНАЧИ ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО И ФОРМИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА СТЕ ГИ ВИЖДАЛИ!
    Няма други! Демокрация може да има, когато хората са с относително равни възможности, съответно и права. Ако един може да купи 100000 със семействата, домовете и партакешите, той го прави дори за удоволствие, но най-вече, за да покаже божественост. Значи демокрацията е възможно, но някакъв вид уравняване трябва да има, ако е отгоре, остават само боговете, ако е отдолу разбират, че са смъртни. Има и трето решение, нулиране и шанс на мравки и хлебарки, да строят общества.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.