WSJ: Украйна няма да получи помощ от САЩ не само през тази, но и през следващата година

Вече е напълно сигурно – Украйна няма да получи допълнителна финансова помощ от САЩ до края на текущата година, но такава най-вероятно няма да й бъде предоставена и през следващата 24 г. Това пише във водещата си статия от днес американският вестник The Wall Street Journal.

От редакцията припомнят, че на 17 декември преговарящите в Сената не успяха да постигнат съгласие относно затягането на мерките за сигурност на границата с Мексико, които републиканците поставят като условие за да одобрят ново финансиране за Украйна. Очевидно е че приемането в САЩ на милиони нелегални мигранти е основен ангажимент на управляващата Демократическа партия и червена линия, която тя не може да прекрачи. Това допълнително намалява шансовете за постигане на консенсус относно отпускането на помощ за Украйна и през следващата 2024 година. 

Изданието отбелязва, че преговорите между демократи и републиканци бяха възобновени този месец, след като републиканците в Сената блокираха законопроект за финансиране на стойност 110,5 милиарда долара, който включваше помощ за Украйна (около $61 млрд.) и Израел. 

Личното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски към сенаторите и председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън предизвика съчувствие, но не промени мнението на републиканците, че проблемът с границата на САЩ трябва да бъде разрешен успоредно с отпускането на помощ за Украйна, на фона на исторически рекордно покачилите се нива на нелегална миграция в САЩ. 

Но това е само едната от причините на републиканците упорито да отказват по-нататъшното финансиране на Украйна. През следващата година в САЩ започва президентската кампания и за републиканците е изгодно да подчертаят провала на настоящия държавен глава Джо Байдън в Украйна. 

И отказът им да се отпуснат средства за Киев идеално се вписва в тази тяхна тактика, пише вестникът. Освен това кампанията срещу сина на Байдън – Хънтър, е изградена именно около казуса с украинската му корупционна афера, дори в по-голяма степен, отколкото около темата за укритите от него данъци. По първия казус упорито е намесван и баща му Джо Байдън.

Източник: WSJ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *