WSJ: Руските ракети направиха американските самолетоносачи безпомощни

Американските самолетоносачи имат една много сериозна слабост, която ги прави безсилни пред руските и китайски ракети. Това пише капитанът в оставка и топ военен експерт от ВМС на САЩ Джери Хендрикс за „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ).

Авторът обръща внимание на факта, че възможностите на съвременните американски бойни кораби не им позволяват да нанасят ефективни удари по цели на сушата. За да се конкурират успешно с КНР и Русия, САЩ трябва да увеличат обсега на нанасянето на удари, смята военният експерт.

„Китай, и Русия имат на разположение ефективни бойни средства, които значително затрудняват, да не кажем че напълно изключват възможността за подход на военно-плавателни авионосни съединения към цели на сушата“, признава кап. Хендрикс.

Заради новите хиперзвукови ракети на опонентите, американските бойни кораби не могат да се доближат до бреговете на тези две държави на по-малко 1800 километра, което ги прави недостъпни за нашите палубни изтребители-бомбардировачи F/A-18, обяснява капитанът в оставка.

Според военния експерт, ако в най-скоро време самолетоносачите не бъдат въоръжени с пилотирани или безпилотни иновативни самолети от ново поколение с далечен обсег на действие, ударните групировки на ВМС на САЩ няма да могат да играят особена рола в сдържането на Русия и Китай. Големият проблем е че не разполагаме на въоръжение с такъв тип дронове и не зная дали изобщо са изобретени.

Американското издание Defense One отбеляза, че руската армия се намира в най-добрата си форма от десетилетия, а все по-засилващата се стратегическа координация между Москва и Пекин е на път да пречупи военното преимущество на Вашингтон. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

3 коментара

  1. Вече 3-4 века ингилизите робуват на една вече изхабена доктрина – владей моретата и ще владееш света. В началото испанци и португалци си разпределяха света и пращаха мисионери, робовладелци и конкистадори които покоряваха Новия свят, като обезлюдяваха териториите и ги насищаха с чернокожи роби. Прозряли келепира, саксонците се заеха да плячкосват богатствата в испанските галеони и за по-сигурно и по-трайно да изчистят моретата от испанско мореплаване. Последва концепцията на „канонерките“ разнасящи и забучващи повсеместно британския флаг с намерение това да трае вечно. След края на ВСвВойна тази концепция значително овехтя и се загуби от сцената като английска реалност, но намери прием при братовчедите оттатък Атлантика, като кръстосване на моретата с големи флотилии за сплашване и подчинение на по-дребните, ако последните не са съгласни с американските интереси, покриващи без обяснения цялата планета. Развитието на науката, военното дело и интересите и на други държави създаде условия за лесно неутрализиране на армадите на янките по света и показа тяхната уязвимост, неефективност и колосални разходи. С няколко думи новите възможности показаха отживелицата на стратегията на „канонерките“ и безсмислието на съществуването им. Подобно на английската предстои постепенно спихване на американската водоплаваща мощ и замяната й с нещо друго. Общо погледнато то може да прилича на предишното, но ще е много по-слабо като краен резултат. Подобен глобален катаклизъм вече се случва в областта на електрониката. Предстои да се случи такъв и в областта на финансите и банковото дело с премахване на господството на долара. А на ред са и още много други области.

  2. руските пички най-ебливите в слета каза:

    да бе, ежте уя на хамериканите

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *