Утопии! Нашата „Бърза помощ“ като израелската

„След известно време в България ще има подобна спешна помощ като в Израел“ , размечта се по радиото здравната министърка Десислава Атанасова. Тя се надявала колегите й от еврейската страна да дадат добри насоки как да променим нашата система и тя да стане като тяхната.

Оптимизмът на дамата идва от факта, че ще се подпише договор за сътрудничество между двете страни. Той ще е в областите на промоцията на здравето, обществено здравеопазване и превенция на СПИН. Какво общо има спешната помощ с това не е много ясно, но министър Атанасова е оптимист.

Икономисти обаче смятат, че никакъв челен опит и сътрудничество не могат да доведат до подобряване на спешната помощ, освен пари и то повече пари. На страната са необходими модерни реанимационни линейки, а не катафалките, които работят в отдалечените райони. Необходими са и специалисти, пък те са на привършване. Особено в спешната помощ, където дежурствата са тежки, а заплащането символично.

 Все повече лекари бягат от това непривлекателно място, което им докарва само стрес, но не пълни чиниите на децата им. На тяхно място работят фелдшери, които не винаги имат необходимата подготовка да се справят със специални случаи. В България основните проблеми са два, твърдят медици. Първо линейката обслужва голяма площ с много население и ако се случат две тежки събития едновременно, на второто ще чакат повече от час. Както няколко пъти стана в София да се чака бърза помощ час-два, както починаха и спасените удавници в Приморско. Ако пък колата дойде навреме, то вътре няма специалист, а ако случайно има такъв, той няма съвременна апаратура да поддържа живота на пациента. Затова изказването на министър Атанасова не е реално и няма как да стане. Израел може да ни помогне с програми за превенция, но няма как да ни купи нови линейки и да ни обучи кадри, че да им плаща и заплатите, смятат вечно лъгани българи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/1D7d7Obi7Nk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *