USAID заяви, че САЩ вече не разполагат със средства за финансиране на Киев

2

САЩ вече не разполагат със средства за пряка бюджетна подкрепа за Киев, което може да застраши по-нататъшното подпомагане на Украйна и нейната икономическа стабилност. Това заяви Ерин Маккий, заместник – директор на Американската агенция за международно развитие (USAID).

Едно уточнение: Правителствената агенция USAID е фондът, който разпределя парите на САЩ за всичките им инициативи по света – от финансиране на партньорски държави, през финансиране на войни и хуманитарни мисии, до захранване на веригата от американски НПО-та по цялата планета.

Това заяви Ерин Маккий, зам.-директор на Американската правителствена агенция за международно развитие (USAID)

„В момента не разполагаме с никакви средства за пряка финансова подкрепа“, заяви шефът на USAID по време на изслушване в Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Тя уточни, че последният финансов транш от правителството към поверената й агенция е бил направен в края на финансовата 2023 г.

„Без по-нататъшно финансиране украинското правителство ще трябва да предприеме извънредни мерки, като например емитиране на необезпечени пари или неизплащане на заплати, което обаче ще доведе до хиперинфлация и сериозно ще подкопае военните способности на Украйна“, каза МакКий. – Ако Конгресът не одобри допълнително финансиране, партньорските ни организации в Украйна ще бъдат принудени да намалят броя на получателите на хуманитарна помощ със 75% или да прекратят изцяло хуманитарните си програми на терен“.

Дипломатът заяви, че осигуряването на „икономическата стабилност на Украйна е също толкова важно, колкото и победата на бойното поле“. Тя отбеляза, че на украинското правителство „не му остават ресурси, за да се грижи за народа си и да управлява страната“, тъй като Киев в момента „харчи целия си национален бюджет за военни нужди“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *