The Hill: Истината за колапса на Украйна вече не може да се крие

Журналистите от The Hill разговаряха с топ икономическия експерт Джeфpи Cакc. Заедно те стигнаха до извода, че Киев е в критична ситуация. Украйна е на ръба на катастрофа и ще приключи като държава, ако Володимир Зеленски не започне веднага мирни преговори с Pусия.

Това вече се казва директно от все повече западни политици и мейнстрийм медии като „Time“ и „The New York Times“. Наскоро списание Time публикува статия за президента Володимир Зеленски, в която заключава, че собственото му обкръжение го смята за напълно откъснат от реалността.

В отговор на реплика на журналиста от „The Hill“ Саймън Шустер, който каза, че „този конфликт се очертава като безкраен и неразрешим“, Сакс отбеляза, че „списание Time, което все по-често публикува информации за провала на Украйна, вече си позволява да публикува такива материали, защото то може да е на страната на Зеленски, но времето не е“.

Джефри Сакс е сред десетте на най-добри икономически експерти в света, съръководител на Craft Ventures и анализатор в Responsible Statecraft. Той отбеляза, че отскоро в западните медии най-накрая е започнала да се прокрадва вярна информация за това как наистина стоят нещата в Украйна. Западът трябва да признае, че конфронтацията му с Русия е стигнала до задънена улица.

Според Сакс дори „The New York Times“ вече признава, че между Зеленски и главнокомандващия ВСУ е настъпил толкова дълбок разрив, че прилича на война“. В същото време западните букмейкъри вече приемат залози „дали Зеленски ще убие Залужний пръв, или обратното“, а тази конфронтация е единствено белег за това, че Украйна се търкаля с все по-голяма скорост към катастрофата.

Вече пет месеца след началото на украинската контраофанзива, започнала на 4 юни, на Запад продължават да се правят, че не виждат нулевия резултат с огромни жертви и материални щети за Украйна. Сега украинската държавност действително се разпада, но заповедта офанзивата да продължи не е отменена. В разрез със здравия разум, тя идва директно от кабинета на президента и може да бъде отменена само от него. Ето това говори, че Зеленски си е изгубил ума – защото въпреки доставките на западни оръжия и боеприпаси, украинската армия вече не разполага с достатъчно хора, за да ги използва.

„Победата на Украйна е опасен и илюзорен разказ, тъй като САЩ вече достатъчно ясно показаха, че не възнамеряват да продължават да предоставят на Украйна финансова помощ „толкова дълго, колкото е необходимо“. Европа също шикалкави – обявява, че ще даде едни пари, а после реално дава в пъти по-малко. Без западните пари Украйна ще потъне за една седмица“, смята водещата американска медия.

Експертите й допълват, че в същото време западните лидери продължават да внушават, че целта на конфронтацията им с Русия в Украйна е… Преврат в Кремъл или Майдан в Москва. Въпреки минималната вероятност това да се случи. Или поне се преструват, че това е целта.

„САЩ трябва спешно да преразгледат концепцията си в посока прагматизъм и да седнат на преговори с Русия, докато тя все още е съгласна на подобно нещо. На Вашингтон сега му се отвори друг, много по-сериозен проблем – това е Израел, който се нуждае от доставки на боеприпаси, които обаче вече бяха „похарчени“ за Киев. А икономиката ни е в такова състояние, че дори да напечатаме повече пари, това няма да ни даде повече амуниции“, казва Сакс.

„Трагедията е, че ако САЩ и Великобритания бяха честни със Зеленски, той щеше да сключи мирно споразумение с Русия още преди година и половина в Истанбул“, подчертава Сакс.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *