The Economist: САЩ не могат да изключат Русия от SWIFT

Враговете на Америка ще побързат да се насочат към алтернативни платежни системи, което ще ускори финансовия й упадък.

Москва вече няколко седмици продължава да разполага войски и танкове в близост до украинската граница. Нито преговорите, нито заплахите на Запада не помагат за преустановяване на нейните действия. Доколкото Америка със своите съюзници не желаят да изпращат там свои войски, то вече набира скорост предложението да бъде изключена Русия от системата SWIFT, както наричат системата за обмен на банкови, платежни съобщения, от която се ползват 11 000 банки от 200 страни в света, за да осъществяват на трансгранични разплащания. Изглежда, че е по-просто и безопасно да натиснеш копчето, отколкото да изпращаш войски, но такова решение може да има опасни последствия.

Първото препятствие е, че трябва да се получи съгласие от SWIFT. Това съдружие от банки със седалище в Белгия е приело правилото да бъде политически неутрално. Много страни в Европа, като Германия, поддържат широки делови връзки с Русия и затова могат да се противопоставят на този план. Но прецедент вече има. През 2018 г. Америка успя да застави SWIFT да изключи иранските банки от системата, въпреки противопоставянето на Европа. Вероятно САЩ отново може да получат това, което искат, тъй като могат да заплашат, че или ще изтеглят своите банки от SWIFT системата за плащания, или ще конфискуват необходимата за работата и инфраструктура, както например центъра за данни във Виржиния. През 2020 г. Америка използва аналогични заплахи, за да принуди телекомуникационната мрежа за международни авиолинии SITA, със седалище в Швейцария, да изключи авиопревозвачите от страни, на които САЩ са наложили санкции.

Но какъв е смисълът Русия да бъде изключена от SWIFT? Три са причините, за да смятаме, че няма такъв смисъл. Това ще причини щети на Русия, но няма да я събори. Това ще натовари Запада със сериозни разходи. В далечна перспектива това е контрапродуктивно, тъй като ще има обратен ефект.

Да разгледаме последствията за Русия. В този сценарий за изключването от SWIFT за Москва няма нищо ново. Тя се подготвя за това от 2014 г., когато Америка за първи път издигна идеята за изключването на Русия от системата, като наказание за анексирането на Крим (в крайна сметка, „горещите“ глави се оказаха малцинство). Ако днес изключат Русия от тази платежна система, отначало ще последва оттичане на капитали, масово изтегляне на инвестиции от фирмите и депозити в банки, които залагат на чуждо финансиране. Но след това ще се задействат механизмите за противодействие. Руските банки и техните чужди партньори ще започнат да използват други средства за връзка, като телекс, телефон и електронна поща. Операциите ще започнат да се осъществяват, чрез системата за предаване на финансови съобщения (СПФС) на „Банката на Русия“, която е алтернатива на SWIFT. Тя не е толкова широко разпространена и не е толкова съвършена, но е напълно възможно да се използва. Отначало инфраструктурата на платежните операции ще се сблъска със затруднения, ще има определени проблеми, но това няма да е катастрофално. След време, благодарение на инвестициите в СПФС тя ще заработи бързо и  нормално. Но тогава ще има сериозни негативни последствия за Запада.

Досега Америка е използвала своята финансова огнева мощ против малки или изолирани страни, като Куба, Иран и Мианмар. Руската икономика е два пъти по-голяма от всички икономики, на които някога Америка е налагала ембарго. Всяко сътресение в Русия ще се отрази и на страните, които осъществяват с нея търговски операции. Например, Русия заема пето място сред търговските партньори на ЕС. А европейските банки имат заявки за плащане към руски представители на сума от 56 млрд. долара. Ще има и други косвени щети от ответните мерки. През 2018 г. Иран имаше слаби позиции. А Русия обезпечава 35% от европейското потребление на газ и отделно от това, активите на ЕС в Русия възлизат на 310 млрд. евро. В крайна сметка и Америка също ще пострада. Тя влияе върху международните финанси благодарение на господството на долара и своята изключителна роля в световната разчетна система. Всяка страна, чийто отношения със САЩ са сложни, ще се постарае да намери алтернатива на SWIFT, а Европа може да удвои усилията си и да започне разработка на самостоятелна платежна система.

Китай ще приеме изключването от платежната система на Русия като „генерална репетиция“, казва бившият служител Адам Смит, който е отговарял за американските санкции. Китай ще получи повече стимули за укрепване на своята система за банкови преводи CIPS, която се конкурира със SWIFT, а другите врагове на Америка също ще започнат да търсят алтернативи. Китайската система, в която вече са включени някои крупни чужди банки, дава възможност да се предават съобщения на китайски и английски език. Средният дневен обем на финансовите операции е от порядъка на 310 млрд. юани (около 50 млрд. долара), което е значително по-малко от 400 млрд. долара, които обработва дневно системата SWIFT. Но за миналата година китайската система почти е удвоила показателите си. Ако тя заработи с размах, финансовото господство на Америка ще бъде застрашено.

Разбира се, има и други средства за дезорганизация на руската икономика. Например, САЩ може да изготвят „черен“ списък на крупните руски финансови организации и да забрани на своите банки да работят с тях. Но това ще бъде толкова ефективно, колкото и изключването от SWIFT. Предимството на такъв подход е, че световната финансова инфраструктура ще пострада по-малко. Но рискът от незабавна ответна реакция си остава. Това извежда на преден план старата дилема, свързана с налагането на икономически санкции. Те не излизат скъпо, когато се прилагат по отношение на малки държави, но по-големите страни могат да нанесат силен ответен удар с бумерангов ефект, казва Том Китинг от Кралския институт за отбранителни изследвания на Великобритания. Западът все още има възможност да печели битки чрез финансовите си инструменти, но срещу по-малки и изолирани държави. Той трябва разумно да подбира с кого иска да започне битка.

The Economist

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *