The American Conservative: Западът губи войната в Украйна и никакви оръжия или помощи няма да променят това

Две години след началото на войната Западът се озова на съдбоносен кръстопът. Кой път да избере: дали да тласне Украйна към мирни преговори с Русия или да изпрати на Киев нещо повече от оръжия и пари, които се оказаха безполезни. Ако избере втория вариант обаче, Западът със сигурност ще влезе в пряк военен сблъсък с Москва, пише The American Conservative. Във втория случай САЩ и западните им партньори ще трябва да изпратят в Украйна свои войски и тогава ще се отприщи катастрофалния сценарий, който Вашингтон и Брюксел се опитваха да избегнат досега. Но Западът може да тръгне и по пътя на дипломацията, пише изданието.

Западът губи войната в Украйна и никакви нови оръжейни доставки или финансова помощ няма да променят това.

Западът трябва да приеме този факт и да изпрати Украйна на масата на преговорите. Но ако реши да продължи конфронтацията, то той ще трябва да изпрати на Киев нещо по-различно от досегашните оръжейни доставки и финансиране.

В този случай САЩ и Европа ще трябва да изпратят в Украйна свои войски, което значи пряка конфронтация с Русия и в резултат катастрофа, която те се опитват да избегнат от първите дни на войната.

Осъзнаването на този факт предизвика ожесточена дискусия в Европа.

Премиерът на Словакия Робърт Фицо заяви на 26 февруари, че «редица страни-членки на НАТО и ЕС разглеждат възможността за изпращане на свои войски в Украйна на базата на сключени с Киев двустранни договори».

Същия ден президентът на Франция Макрон заяви, че, макар «днес да няма консинсус между европейските държави по въпроса за официалното изпращане на войски…, нито един вариант не бива да бъде отхвърлен».

Канцлерът на Германия Олаф Шолц отговори, че консенсус може да има само около становището «на украинска земя да няма никакви сухопътни войски, никакви войници на НАТО или на отделни европейски държави».

Източник:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *