Спец. съдилищата ще струват 50 млн. лева, функциите им – неясни – видео

sad1Създаването на спецсъда трябва да се отложи за 2012, заяви главният прокурор Борис Велчев. Новата структура все още няма ясни функции, финансирането й не е осигурено. Изискването да се гледат по 1100 дела на година също трябва да се преразгледа. Бюджетът на спец. съдилищата възлиза на 50 млн. лева, но не е ясно от къде ще се вземат парите.

Броят на делата, които трябва да получат решение от специализираният съд в рамките на 1 година, е 1100. Това е огромно количество работа, което е непосилно да се извърши от няколко души. Под съмнение ще остане и качеството на разглеждането на делата. Възможно е да има забавяния по ключови процеси.

Въпреки че специализираният съд трябва да започне работа през август, все още не е ясно дори къде ще се помещава.

Борис Велчев поиска отлагане на спецсъда
Борис Велчев поиска отлагане на спецсъда

Мнението на Борис Велчев за отлагане и избистряне на концепцията за спецсъдилищата беше подкрепена от останалите членове на ВСС.

Инициатор на идеята за съдилищата антимафия беше вътрешният министър Цветан Цветанов. Новите структури бяха препоръчани още

1100 дела на година трябва да минават през спецсъда
1100 дела на година трябва да минават през спецсъда

миналата година в летния доклад на ЕК. В началото се обсъждаше, че спецсъдилищата трябва да разглеждат по- малко дела и да издават бързи присъди. Със заложените 1100 дела обаче, това изглежда невъзможно. Законът за създаването на специализирани съдилища „Антимафия” беше одобрен от Народното събрание в края на 2010. Пари за финансирането на структурата обаче не са предвидени в бюджета.

Спецсъдилищата минаха в парламента, но засега не е ясно какви ще са точните им функции. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Моме Фидосова,май въобще не си наясно със съдебната система – освен нотариалната работа друго не си пипнала чедо!Специализиран съд за кого и за какво ???Или да си направим затворена система да си ги ловим и да си ги съдим – Цветанов най ще е доволен.Ама не стават така нещата – бутнеш пръста и пий шара.Кадри трябват и пари още!А нали е криза уж ааааааа????

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *