Роми защитават лекар – менте, който две години ги лекува

lekar2Мним лекар от ромски произход две години лекува събратята си от циганската махала в Стара Загора. 40- годишният Евгени Коцев няма диплома за медицинско образование, в момента е студент първи курс в Тракийския университет, където учи за фелдшер. От няколко дни  Евгени е под домашен арест за неправомерно упражняване на лекарската професия. Но стотиците му пациенти правят подписка в негова защита и се надяват да продължи да ги лекува.

Евгени Коцев е отрасъл по домовете за сираци. Завършва средно  в Монтана, където изучава засилено руски език. Продължава образованието си като записва руска филология в Пловдивския университет.
Късметът му се усмихва във втори курс, когато печели стипендия от Руския културен център да следва напълно безплатно в Санкт- Петербург. Така Евгени заминава за Русия. Специалността, която учи, обаче не му допада. Затова

Евгени не се разкайва, че е лекувал, въпреки че го арестуваха
Евгени не се разкайва, че е лекувал, въпреки че го арестуваха

решава да кандидатства медицина. Заради успешно положените изпити, таксата за следването му е намалена.

Разходите за обучението и издръжката му поема Европейски център за правата на ромите в Будапеща. Евгени завършва успешно трети курс, но изведнъж остава без спонсори. Таксата от 1900 долара на семестър е недостижима за него, въпреки че работи . Затова се връща в България – да потърси хора с добри сърца, които да му помогнат да сбъдне мечтата си. Усилията му остават напразни. Междувременно, тъй като не се явявал на занятия, докато търси пари, губи мястото си в университета.

Окончателно трябва да остане в България. Установява се в Стара Загора, където започва работа като санитар в Университетската болница. Но когато записва се отново в първи курс – този път да учи за фелдшер, напуска работа. Евгени живее под наем в гараж, оборудван като лекарски кабинет. Хазяинът не му взима наем.
Вече две години лекува ромите от махалата, без да им взима лев. Общински съветник от ГЕРБ му помага с парите за

Благодарни пациенти подкрепят "доктор"-а
Благодарни пациенти подкрепят "доктор"-а

таксата. Пациентите на „доктор” Коцев са изключително доволни. Обикновено когато отидат при него, той установява от какво лечение се нуждаят, и ги насочва към правилния специалист. Няма нито един пациент, който да се оплаче от Евгени.

В момента всички жители на циганската махала в Стара Загора са притеснени за своя „лекар” и се надяват да не отиде зад решетките. Събират подписка в негова подкрепа. Евгени обаче има една условна присъда от  преди година – заради фалшив печат, на който пише „Доктор Евгени Коцев”. Той обаче обяснява, че го направил, за да приемат пациентите, изпратени от него, на сериозно, а не да ги гонят.

Евгени не съжалява, че са го арестували, защото е лекувал хората. Надява се един ден да стане истински доктор.

Лошото е, че освен с лъжеврачки и лечители, държавата ни се напълни и с лекари – ментета! ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *