RТ: Необратимият икономически Упадък на Запада ли стои зад днешната му Агресия

Западните държави губят икономическото си превъзходство пред Изтока. Икономиките и външните им пазари се свиват необратимо, поради което те в отчаян опит да спрат развитието на конкурентите си, прибягнаха до мръсни методи като налагане на икономически санкции и разпалване на военни конфликти. Това заяви руският министър на финансите Антон Силуанов по време на Федералния образователен маратон „Знание“, който се провежда в рамките на Международното изложение и форум „Русия“ в Москва, пише RT.

Според Силуанов глобалният процес на преразпределение на властта в света вече е в ход. „Старите западни системи са амортизирани и се свиват, а на тяхно място идват нови сили, появяват се нови икономики – Китай, Русия, Индия. Изтокът се развива активно, а старите западни икономики, които преди доминираха в икономическо и политическо отношение над света, постепенно губят сили“, заяви той, като отбеляза, че подобни „промени винаги протичат болезнено“.

Министърът заяви, че Западът „започна да използва наличния си рейтингов ресурс, остатък от предишната му бляскава епоха – валутите. Започна да ги използва като оръжие в отчаян опит да задържи икономиките на Азия, които са във възход и го изпревариха“. Но в резултат на този техен опит да „запазят стария световен ред, при който те бяха на върха на хранителната пирамида“, в резултат на тяхното парично изнудване и санкциите, които налагат, се оказа че западните страни вредят най-вече на собствените си икономики, каза той. В същото време „новите икономики Китай, Индия, Русия, Бразилия и Индонезия растат по-бързо, „силите и мускулите“ им се увеличават не с месеци, а с дни и политически те стават по-могъщи“.

Според Силуанов тези нововъзникващи икономики съвсем логично пожелаха да влияят на световните икономически процеси и да имат по-голям суверенитет, без да се налага да се подчиняват на западните държави или на т. нар. „златен милиард“. Той добави, че БРИКС е жизнеспособна алтернатива, която ще замести залязващата западна икономическа система.

В момента в блока участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но на 1 януари към него ще се присъединят Аржентина, Египет, тиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Разширеният БРИКС ще представлява 37% от световния БВП в сравнение с Г-7, който към момента е 29,9% и непрекъснато спада.

Русия многократно е призовавала за многополярен световен ред, а президентът Владимир Путин обвинява Запада, че прилага „колониален подход“ към държавите в света, като подчинява международните правила на своята воля. Тези думи започнаха да звучат много по-силно през последните няколко месеца, тъй като Русия е изправена пред безпрецедентни икономически санкции от страна на Запада заради военната си операция в Украйна. Поради тези ограничения Русия на практика е лишена от възможността да извършва международни транзакции в долари и евро и е загубила достъп до западната банкова система, която след ВСВ се превърна в монополист.

Въпреки спада, който икономиката на страната претърпя поради ограниченията през миналата година, тя вече се е възстановила до голяма степен благодарение на това, че пренасочи търговията си на изток, а също и на мерките за увеличаване на дела на националните валути в международните разплащания.

Междувременно европейските страни се борят с рязко покачващата се инфлация, кризата с все по-увеличаващите се разходи за живот и спада в промишленото производство – проблеми, които се засилиха и обострят от санкциите срещу Москва, лишили блока от евтини и в обем руски енергийни доставки. Много западни политици призовават за прекратяване на санкциите, като твърдят, че те са дали обратен ефект.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Запада нищо не губи, чифутите водят християните към смърт, с активната помощ на западните парапитеци, които си мислят че това е демокрация. Жалко че не малко бгшебеци се гордеят, че са част от антицивилизацията…… която се самоубива, а несъгласните там ще живеят в шариат….

  2. Запада губи- хегемонията на д$лара.
    Единственото му оръжие. Падне ли- край.
    Само един пример- Аржентина(за техен ужас)- вече им изплаща външния си дълг в юани.

    • То е неизбежно доларът да се срети, но дано доживеем да го видим, че както е тръгнало, българите изчезваме по-бързо от срутището….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *