Путин към Бойко: Ще стоите на студено през зимата

putin1Владимир Путин заплашва България да стои на студено през зимата, ако не започне строителството на АЕЦ „Белене” в скоро време. Това казал руският премиер на българският си колега Бойко Борисов в неформален разговор след среща на 1 септември 2009 г, пише „Болканлийкс”.

Заради руския натиск, българското правителство веднага е започнало консултации с американски енергийни компании. В хода на преговорите се е обсъждал вариант страната ни да купува ядрено гориво от щатска

Станишев хвърли България в лапите на Путин
Станишев хвърли България в лапите на Путин

 компания, за да успее да се измъкне от хватката на Русия. Коментирано е и предложение на друга американска компания, което изявила желание да построи хранилище за ядрените отпадъци от АЕЦ „Козлодуй” .

България е единствената членка на ЕС, която все още купува ядреното си гориво от Русия и отново там връща преработките от него. По този начин, страната става абсолютно зависима от капризите на руснаците.

Американската компания „Уестингхаус” , която иска да продава ядрено гориво на България,

Путин е прекалено силен противник за Бойко
Путин е прекалено силен противник за Бойко

предупредила правителството, че руснаците им предлагат по- старо поколение реактори на завишени цени. Такива реактори се използвали само в Китай, Иран,  и Индия. За сметка на това, България ще трябва да се издължава на Русия поне 60 години.

В изнесената от „Болканлийкс” информация , са споменати и имената на основните енергийни играчи у нас, които са обсебили изцяло сектора – Богомил Манчев („Риск инженеринг”), Красимир Георгиев („Фронтиер”) и Христо Ковачки.

Какво гориво продава Русия на България, според бивш служител от АЕЦ „Козлодуй“. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Що ни плашат с Русия, че ако построим АЕЦ Белене ще се заробим во веки веков. Русия е склонна да опрощава дългове. Наскоро тя опрости 35 милиарда на Куба! Нашите дупедавци опростиха няколко милиарда дълг на Ирак и Либия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *