Пореден абсурд в здравеопазването! Лекарите отказват преглед с направление

Лекарите бягат от плащане по здравна каса дори в държавните болници

Болниците в София масово отказват  да обслужат пациенти с направления, а изнудват болните да им плащат кеш. Проверка на skandalno.net пък разбра, че клиники в столицата като „Майчин дом“ и настоящата „Св. София“ ( “ Тина Киркова“)  са спрели да работят със здравната каса и директно си искат пари дори за елементарни профилактични прегледи, които представителките на нежния пол си  правят ежегодно. Наглостта на лекарите е породена от факта, че те сами избират  дали да се трудят към здравната каса, или да заработват само на частно.

"Св. София" отказва да работи със здравната каса....

По тази причина все по – голяма част от доказалите се лекари решават да работят само на свободен прием, защото само за 1 преглед прибират от 20 до 50 лв. Всъщност в момента са малцина специалистите, които все още се съгласяват да оказват помощ на пациентите и  с направление, а се издържат чрез частната си практика.

Самите пациенти обаче са адски недоволни от случващо се, защото са здравно осигурени, но по клинична пътека за 2, 70 отчитат, че  ги преглеждат само „некадърници“,  а ако искат да получат нужната помощ, трябва отново да се бръкнат  и да извадят стабилна сума от джоба си,  за да им обърне някой подобаващо внимание.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Естествено,
    когато здравната каса започне да плаща подобаващо, то тогава и прегледите ще бъдат на ниво. Не може да отидеш в една поликлиника и да искаш Професор Генчо Начев да те прегелда за профилактика, ами отиваш при асистентите или най много специалисти… Същото е и да отидеш в супермаркета и да искаш на тезгяха с месото да дойде шефа на веригата и да те обслужи, ….да, ако дойде Бат Бойку и телевизията е там/ може и да стане, но иначе духат супата пациентите , а причината не са лекарите, а Дянков, който си прибра без обяснение 200 милиона преди година. те се правят че плащат, а лекарите, че работят. Тоест липсата на финансиране от касата и ниските цени, които е определила за преглед, могат да принудят само определени колективи да работят, а светилата и хабилитираните никога не работят с касата- или фондация, или по високо платена клинична пътека, или под масата.

  2. ако принципно определени звена от болницата не работят по клинични пътеки, то никой не може да задължи лекарите да работят по направление, но само ако нямат заверени клинични пътеки, ..тогава не е престъпление. Ако имат клинични пътеки също има вариант да наемат кабинет на болницата и в извънработно време да имат частен прием, това е така. Но никой не е в състояние да накара някой насила да прегледа някого , ако не е на смяна.
    Тоест ако имат клинични пътеки не би трябвало да се приема преглед по хонорар.
    Всеки специалист може да работи по хонорар на частно , ако реши. Това не е престъпление. За редица дейности касата не плаща консумативи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *