Поп става иманяр, за да плати абитуриентския бал на щерка си

antikiСвещеници, които се занимават с иманярство и продажба на антични предмети в чужбина, са били арестувани от криминалистите. Единият поп, служещ в Устрем, бил общ работник, на най- ниско стъпало в йерархията. Другият свещеник обаче, бил организатор и ръководител на престъпна група. Духовникът, който е от Оряхово, продавал ценните находки през интернет на колекционери в чужбина. При ареста се оправдал, че му трябвали пари за абитуриентския бал  на дъщеря му.

Попът от Устрем участвал в голяма иманярска банда, която копаела из цяла Южна България. Свещеникът обикалял с кирка и детектор за метали. imanqriЗаплащането му било между 20- 30 лева на ден. За главатар на организацията е смятан бургазлия на име Асен. Той притежавал специална апаратура, която засича заровено имане на голяма дълбочина. Този вид техника, според експерти, струва 50 000 долара.

Прекупвачите, които се явяват посредници между иманярската банда и поръчителите, за България основно са двама : живеещият в Австрия Митко Бузата и роден известен колекционер. Каналите за износ на античните предмети също са два – единият се държи от лица, свързвани с ВИС, а другият – от бивши ДС- кадри. Ценностите се предават пакетирани на тираджиите. Обикновено крайните точки на пътуването са Германия или Англия, откъдето тръгват за САЩ. Шофьорите пък прибират по 500 евро на курс.

Иманярството е един от най- печелившите незаконни бизнеси. Най- добрите банди печелят месечно по 200 бона. Борбата с иманярите е доста трудна, тъй като много често в схемата са замесени полицейски шефове, които закрилят престъпниците.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ГОРКИТЕ СВЕЩЕННИЦИ БОГ ДА ИМ Е НА ПОМОЩ АКО НЕ СИ ПЛАТЯТ НЕЗАБАВНО НА ДВАМА ОТ ОПЕРАТИВНИТЕ В ГДБОП ТЕ СА БИРНИЦИТЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *