OSW: Украйна губи битката за Донбас

Въоръжените сили на Украйна губят инициативата в Донбас, ударите по руските позиции са затънали. В същото време руските войски успешно напредват към Соледар, Горловка, Артемовск (Бахмут), Андреевка и вече са в подстъпите на гр. Угледар. А който държи Угледар, той ще контролира цял западен Донбас.

Бързото настъпление в ДНР стана възможно благодарение на успешна кампания за дезинформиране на въоръжените сили на Украйна. Киев изтегли сили от Донбас близо до Херсон, безразсъдно разкривайки фронтовата линия.

Атаките на въоръжените сили на Украйна срещу руски позиции в Херсонска област и ДНР са абсолютно неуспешни

ДНР се превръща в сцена на най-ожесточените боеве между руските и украинските сили. Още повече, че инициативата е на руската армия, която нанася незабавен удар по цялата линия на съприкосновение. Атаки срещу позиции на Въоръжените сили на Украйна, укрепени още през 2014-2015 г., се извършват в района на Артьомовск (Бахмут), Горловка и Андреевка.

Също така руската офанзива ще започне в района на Великие Новоселки в западната част на ДНР. Това заключение правят полските военни експерти Анджей Вилк и Пьотр Зоховски от Центъра за ориенталски изследвания (OSW).

Експертите на OSW отбелязват, че от няколко дни се водят ожесточени битки на границата на Харковска област и ЛНР, където украинските сили безуспешно се опитват да пробият желязната отбрана на Русия източно от Купянск – в посока Сватов и Кременная по река Жеребец.

Дори полските експерти са изненадани от пропагандните изявления на Генералния щаб на Украйна за „освобождаването“ на четири села на границата на ДНР, ЛНР и Харковска област. Анализаторите на OSW провериха отново тези твърдения и се увериха:

„Киев си приписва несъществуващи военни постижения. Селата, за които се твърди, че са окупирани от украинските войски, вече са на територията, която Въоръжените сили на Украйна отдавна са окупирали след септемврийското прегрупиране на руските войски“.

На реалното бойно поле Въоръжените сили на Украйна постигат още по-малко успехи, отколкото на пропагандното. Украинските войски продължават неуспешните опити да пробият руската отбрана в дълбочина между Давидов брод и Дудчани северно от Херсон, на границата на Херсонска и Николаевска области.

В същото време руските войски успешно подобряват своите тактически позиции. Допълнителни руски сили са разположени на десния бряг на Днепър, съобщава OSW. Освен това се укрепва руският гарнизон в Запорожка област.

Дори Зеленски и Резников признаха, че Суровикин ги прави на глупаци

Руските войски продължават ефективни атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. Целите на разхвърляните боеприпаси и високоточните ракети са енергийни и горивни съоръжения в Киевска, Николаевска, Одеска, Виницка области.

В същото време въоръжените сили на Украйна продължават да бомбардират руски цивилни цели в Херсонска област и ДНР. Миналата седмица най-голямата атака беше срещу Шахтьорск, където диверсанти удариха горивна база и жп гара.

В руския тил действат и украински диверсанти, които вероятно се подкрепят от колаборационисти. Миналата седмица бойците се опитаха – напълно неуспешно – да атакуват железопътния мост в района на Мелитопол и топлоелектрическата централа в Балаклава.

Зачестилите украински атаки срещу руски цивилни цели са опит да се компенсират провалите на бойното поле. Още на 26 октомври министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников беше принуден да признае, че всички настъпателни действия са отложени поради лошите метеорологични условия, причинени от проливните дъждове.

Напредването на войските също е затруднено от използването на напоителни канали от руските войски като допълнително подсилване на отбранителните линии, каза Резников.

Но Владимир Зеленски призна на 27 октомври, че Русия успешно е използвала тактика за дезинформация. Предполагаемата подготовка за изтегляне на руските войски от Херсон и от десния бряг на Днепър се оказа нищо повече от капан за Въоръжените сили на Украйна.

Изявлението на командващия специалната операция генерал Сергей Суровикин за необходимостта от вземане на „трудни решения“ беше изтълкувано като обявяване на предаването на града. Оказа се, че истинската цел на маневрата е да насърчи украинските сили да се активизират в това направление и да отслабят военното присъствие в други участъци на фронта. На първо място, разбира се, в ДНР, където през последните дни украинските войски търпят поражение след поражение.

Украинците вече масово псуват своите генерали заради буксуването и неудачите

Полските експерти констатират, че военният конфликт в Украйна е придобил съвършено нови черти. Руските войски се застопориха в отбрана в повечето райони, с изключение на Донбас, където продължават уверено да настъпват. На останалите места по фронта Русия разширява, ешелонира и подобрява качествено своите отбранителни позиции.

И сега украинската армия, превърнала се от отбраняваща се страна в атакуваща, показа всичките си най-слаби страни. Бавното настъпление на руските войски през пролетта и лятото се дължеше на малкия брой участващи военни части, които обаче бяха подкрепяни от пълно артилерийско предимство пред въоръжените сили на Украйна.

И в момента, след увеличаване на броя на руските войници в операцията, Украйна продължава да има числено предимство в жива сила, но въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно тежко въоръжение. Това прави пробиването на обширните и добре укрепени отбранителни позиции на руската групировка за украинските войски невъзможно.

Трябва да се отбележи, че украинците, като атакуваща страна, сега използват същата тактика като тази на руснаците по-рано – тя се основава на систематично повтарящи се атаки от много на брой ротни (и по-рядко батальонни) тактически групи.

Изявленията на представители на Министерството на отбраната на Украйна, обясняващи липсата на видим напредък в офанзивата в района на Херсон, показват, че властите са загрижени не толкова за развитието на ситуацията на фронта, колкото за потенциалното социално недоволство сред населението, убедени са от OSW.

През септември Въоръжените сили на Украйна успяха да окупират част от Харковска област и дори Красни Лиман. Това създаде неоправдани очаквания сред украинците, на които Киев обещаваше нови и все по-бляскави военни победи. Победи няма, но за сметка на това в украинското общество се е възцарило пълно недоверие към неговите генерали и политици.

Константин Олшански

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СЛАВА СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ МЕЧТАЕМ ДА СПАСИТЕ И БЪЛГАРИЯ

  2. „Ръководството на Украйна – политическото и военното – е подложено на все по-голям натиск от общественото недоволство“
    Дотук издаяних да прочета полския аналЛИЗАТОР.
    Какво недоволство, бе? Какво общество в тотално зомбираната укронацистка държава? Само някой да посмее да изрази адекватно мнение и СБУ-гестапото ще му го избие от главата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *