OilPrice: Световните запаси от нефт се Изчерпват и не е открит алтернативен заместител на обемите, от които се нуждае Света

През последните десетилетия съотношението между новооткритите нефтени находища по планетата и търсенето е намаляло и сега е около 25%. Според изпълнителния директор на Oxy Hollub “ след 2025 г. светът ще започне да изпитва все по-голям недостиг на нефт.“ Ръководителите от нефтената индустрия предупреждават, че новите заместители на нефта, които в момента се разработват, нямат способността да заместят петрола в свят, в който населението и потреблението непрекъснато нараства, старите нефтени находища пресъхват, а новооткритите са все по-малко и с по-малки резерви.

От 2025 г. нататък светът ще започне да изпитва все по-голям недостиг на нефт. От десетилетия количеството нефт в новооткритите находища изостава от непрестанно покачващото се търсене, заяви Вики Холуб, главен изпълнителен директор на Occidental Petroleum, на Международния икономически форум в Давос.

По думите му, цитирани от Ройтерс, през по-голямата част от втората половина на 20-ти век петролните компании откриваха повече суров петрол от световното потребление – приблизително около пет пъти повече годишно в сравнение с обемите на търсенето.

Съотношението на новооткритите нефтени ресурси спрямо търсенето през последните 3 десетилетия обаче спадна и днес вече е около 25%.

„Съвсем скоро пазарите ще започнат да изпитват глад за нефт и това ще дебалансира пазарите“, пояснява изпълнителният директор на Oxy. „След 2025 г. светът ще започне да изпитва все по-остър недостиг на петрол“, предупреждава Холуб.

Според него съвсем скоро петролният пазар ще премине от днешното свръхпредлагане към недостиг на доставки.

Ръководителите на петролната индустрия предупреждават, че ще са необходими трилиони долари нови инвестиции в нови ресурси и разработки на алтернативни горива само за да се поддържат сегашните нива на предлагане, докато нефтените находища се изчерпват.

От световния лидер в добива и преработката на нефт – саудитската държавна компания „Aramco“ заявиха, че неведнъж са заявявали, че енергийният сектор и дебатите за енергийния преход трябва да се съсредоточат върху разработването на алтернативни енергийни източници, а не върху изкуственото намаляване на производството на нефт и газ с цел намаляване на въглеродните емисии.

По време на форума Energy Intelligence през октомври главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър заяви, че саудитският петролен гигант извършва разработки в областта на възобновяемите енергийни източници, разработва електрически горивни системи, прави изследвания с водород и улавянето и съхранението на въглеродния диоксид (CCS). Но на този етап тези алтернативи не са в състояние да покрият непрекъснато увеличаващите се нужди на света от нефт и газ и така ще е през следващите няколко десетилетия. Разработваните днес възобновяеми енергийни източници няма да задоволят тази нужда в продължение на десетилетия, подчерта той.

Непрестанно покачващото се търсене на петрол и газ се нуждае от нови инвестиции нагоре по веригата, за да продължим да търсим и откриваме нови, но все по-нерентабилни финансово малки находища, с които да компенсираме годишните темпове на спад от 5-7% в добивите от старите големи находища, отбеляза Насър.

Автор: Чарлз Кенеди, OilPrice

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

 1. E, хайде сега кой го казва , някой си Вики Холуб и то в Давос !
  Демек , дайте да праим електромобили …

  • Всъщност не казва „дай да правим електромобили“, защото в същото време казва, че петрола и газа нямат адекватни и надеждни алтернативи. На мен ми стана ясно, че свършат ли петрола и газта, всички ще живеем доста по-бедно и по-уседнало.

 2. НАХОДИЩАТА В САЩ СА НА ПРИВЪРШВАНЕ.ЗАПАСИТЕ ИМ НАМАЛЯВАТ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН.
  БЛИЗКИЯТ ИСТОК ОТКАЗВА ДА УВЕЛИЧИ КВОТИТЕ ЗА СМЕТКА НА САЩ.
  ЩЕ БЪГАТ ИЗГОНЕНИ ОТ ИРАК И СИРИЯ.И ТОГАВА ОБЕДНЕЛИЯТ АМЕРИКАНЕЦ
  ЩЕ ВИДИ ВИДОВДЕН.

 3. Алтернатива има, нарича се Водород. Просто трябва да се направят нужните инвестиции за това. Ще кажете – да ама няма пари , напротив има, САМО ТРЯБВА ДА СЕ СПРАТ ВОЙНИТЕ и средствата да се използват за нещо съзидателно.

 4. До като на човечеството му дойде ума в главата, повечето ще са измрели, което е и основната цел на нашите стратегически господари. Стига с толкова лиготии, ще карат коли само най-багатите, беднюгите да духат супата, щото и бананите няма да ги има. И най-важното, ние подписахме многократно с Русия, нашата категорична тъпота, нашето смазващо роболепие и абсолютно кретенската си преданост на западните колонизатори.Ами обичайте ги англичаните, американците, германците и другите, смучете им евроокеанските ценности и бъдете щастливи.

 5. Глупости, алтернатива има и се казва – Технологиите със Свободна Енергия. Разработките на Никола Тесла за Free Energy, засекретени в архивите на ЦРУ. Българина Илия Вълков (Юл Браун) с неговият автомобил работещ с вода и т.н……….

 6. Българските престъпници във властта продават всичко на Англия и Щатите. „Личните данни на всички бг малолетни купени от UK търговци на данни
  Lacho 18:49 | 17 яну 24г. „Борисов обсъди пълноправното членство на България в Шенген и войната в Украйна с Дейвид Камерън“ „Тони Блеър ще съветва България за борбата с корупцията, не е ясно с какъв договор и заплащане“ „Габриел обсъди с лорд Камерън стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство“ ДА ЖИВЕЕ ВЕЧНАТА АНГЛО-БЪЛГАРСКА ДРУЖБА. ДОЛНИ И ПРЕЗРЕНИ БЪЛГАРСКИ ПОДЛОГИ.

 7. Тинтири минтири! Електричество може да се произвежда от много неща, които ни заобикалят, няма проблем с ел.енергията изобщо, а проблема е, как ще създават пламък и регулиран пламък, защото пламъка е крайно необходим в производството и други дейности, а ел. енергията , не може да го замени изцяло! Водорода е някакво решение, но не е добро решение, в него се влага много, за да се получи малко.

 8. Бе не ми се влизаше в дълги обяснения затова синтезирах.
  Ако на американците им свършва петрола щото карат само камиони с 20-30/100 разход си е техен проблем. Но си мисля, че Венецуела е на 2-ро място по залежи и съвсем не се е юрнала да черпи всичкия си нефт. А и в Русия май дремят доста неоткрити даже находища, а мисля и тези в арабските държави далеч няма да са изчерпани в рамките на нашия живот. А иначе алтернативи разбира се винаги има.
  А мисля пък и природния газ, хем го изчерпват, пък той не е като петрола съвсем , там се образува непрекъснато и нов …

 9. На куково лято се изчерпват!
  Могат да поемат не 8 млрд., поне за 40 млрд. човека има!
  За още хиляда години!
  Ама нали трябва да ни поробят-и им вярвате!
  Как мислите работят електромобилите?-батериите им се зареждат с енергия от петрол!
  Вервайте им!

 10. Някой нещо да се усетил за нефтените находища в Черно море?
  Знаех си-не.
  Беееее!

  • Тя да лежеше само върху море от нефт…
   Лежи върху планини от злато, ама кой да чуй!
   Бееее!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *