МВР укрива и използва гей досиетата на ДС

gayМВР укрива гей досиета от времето на социализма. Компрометиращите данни за сексуалната ориентация на обикновени граждани , вместо да бъдат унищожени след 1989 г., били запазени и експлоатирани. Сред документираните лица има и политици.

Скандалната тема беше повдигната от бившия депутат от „Атака” и осъдения за педофилия Владимир Кузов. Основното

Владо Кузов разкри порочвата практика на МВР
Владо Кузов разкри порочвата практика на МВР

доказателство, на чиято база е издадена присъдата на Кузов, е документ от 1987, в който обвиняемият е заклеймен като хомосексуалист. Няма приложени аргументи към нарочената сексуална ориентация. Документът е изваден ненадейно през 2005 и приложен като доказателство срещу Кузов в делото за педофилия.

По времето на социализма, за гей досиетата отговарял отдел „Превантивен”, или Нравствена полиция, към Криминална полиция. В него работили десетина души, като част от

Никъде в цивилизования свят гейовете не са третирани като престъпници
Никъде в цивилизования свят гейовете не са третирани като престъпници

задълженията им било събирането на данни за сексуалната ориентация на обикновените хора. След 1989, отделът е закрит, а архивът с хомосексуалистите е скрит.

При запитване на журналисти към МВР къде се намират в момента тези досиета, във ведомството на Цветанов настава объркване. От министерството заявяват, че целият архив е предаден на Комисията по досиетата. Оттам обаче отговарят, че при тях такива документи не са пристигали.

Скандалните списъци със хомосексуалисти всъщност през цялото време се намират в МВР. Оказва се, че хомо- досието на Кузов е било отваряно няколко от оперативни работници, без да е била назначена проверка. Остава открит въпросът защо гей архивът от времето на Тодор Живков е бил запазен и използван срещу регистрираните в него лица.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *