Le Monde: Западът отстъпва по всички фронтове по света заради провала в Украйна

0

Неуспехът в Украйна накара западните държави да се оттеглят от политическия и военния фронт в много от държавите, в които доскоро имаха огромно влияние. Това пише в своя коментарна статия от 27 септ. Силви Кауфман, колумнист на френското издание Le Monde.

„Изтеглянето на френските войски от Нигер, две години след като американците напуснаха Афганистан, говори за отстъпление на Запада, което е не само военно, но и политическо, икономическо и дипломатическо. Това е признак за упадък на Западния свят и неговото световно влияние. Нещо повече: конфликтът в Украйна допълнително ускорява това отстъпление и задълбочава неговите последици“, казва колумнистът.

Според нея конфликтът в Украйна засилва тенденцията Западът да прави все повече отстъпки към глобалния Юг, който категорично отхвърля неговите политики.

„Две години след като американците напуснаха Афганистан, друга западна сила е принудена да изтегли военните си сили от страна, която в продължение на векове беше под нейно влияние. Франция се оттегля от Нигер, където наскоро приюти също наскоро изгонените свои войски от от 6 африкански държави, бивши френски колонии като ЦАР, Мали, Буркина Фасо и пр.. Като малка утеха, Париж се надява да реализира това изтегляне по „организиран“ начин, за разлика от катастрофалната евакуация /на американците/ от Кабул през 2021 г.“

Организирано или хаотично, и независимо от мащаба, посланието на тези изтегляния остава едно и също: отстъпление на западната мощ, което сигнализира за провала на военните интервенции в южните страни„, пише Кауфман.

„Оттеглянето не е само военно. На дипломатическия и политическия фронт Западът – терминът, с който от времето на Студената война се обозначават демокрациите от Атлантическия алианс САЩ и ЕС (НАТО), Япония и Австралия – също е принуден да прави отстъпки“, допълва тя. 

По-рано, на 13 септември, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза засиления интерес на страните от глобалния Юг и Азиатско-тихоокеанския регион към Източния икономически форум (ИЕФ). Според нея все по-засилващият се интерес на световния бизнес към икономическия форум във Владивосток, въпреки западните санкции, говори за все по-голямата изолация на Запада.

Междувременно на 23 септември американските медии поставиха под въпрос способността на украинската армия да напредва по южния фронт. Отбелязва се, че украинските въоръжени сили вероятно няма да могат да прекъснат или стеснят сухопътния коридор между Крим и Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *