Градът на Митко Пайнера- строеж на 20 век? Да, бе, да!

dim1Какво може да се очаква от хора, които избират за революция в бита през 20-ти век- чушкопекът, а за политическо събитие- Девети септември,44-та г. ? Разбира се, че точно тези хора ще изберат Димитровград за строеж на века! И то с близо 70% ?!?

Родният град на Вежди Рашидов и Елин Топузаков успя да изпревари СУ „Климент Охридски” и храм-паметника dim„Св. Александър Невски”.

Градът е основан през 1947 по прищявка на министър-председателят Георги Димитров. Планът е бил да се обединят 3 близки села. В строителното начинание са участвали студентски бригади от различни части на страната. А градът си носи името на Георги Димитров до ден днешен. Явно е било велико дело!

Всички сгради в градчето са издигнати по каноните на комунистическата архитектура. Иначе казано- сива, painera1,студена, монументална и отблъскваща. Градът стана известен благодарение на двата си символа Пеньо Пенев и Митко Пайнера. Единият- комунистически поет без особена стойност, а другият- основателят на посткомунистическия чалга бизнес. Има подозрения, че всъщност последният е организирал масово гласуване за избора на Димитровград. Тъй като градът за повечето останали жители на страната ни не съществува на картата. Ако са го чули , то е пак благодарение на инж. Димитров или на огромния бит-пазар.

А може би резултатите от това гласуване са такива, заради носталгията на хората на средна и пенсионна възраст по отминалите соц. времена.
В интерес на истината градчето не е никак лошо. Но е нелепо да бъде обявявано за български строеж на 20-ти век! А къде тогава да поставим в класацията символът на индустриалния прогрес АЕЦ- „Козлодуй“ или културни символи като Националния дворец на културата и Софийски университет!
ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *