Град въстана срещу олигарха Иво Прокопиев заради отровена с арсен вода – с видео

protestЕдин град се бори за чиста вода срещу интересите на олигарха Иво Прокопиев. Жителите на Меричлери, област Хасково, се вдигнаха на бунт срещу близката кариера „Великан” , след като преди седмица стана ясно, че питейната вода е била отровена с арсен. Цели шест месеца никой не ги е предупредил за повишеното съдържание на арсен във водата.  Протестът на хората обаче беше опоречен от интригите на мощни корпоративни интереси. Дори кметицата на града, Ваня Славова, застана срещу избирателите си в защита на кариерата, която от години трови околността.

Борбата на меричлерци срещу кариера „Великан”, стопанисвана от „Каолин” АД , не е отскоро. През лятото отново

Кариерата вече две години трови Меричлери
Кариерата вече две години трови Меричлери

имаше сериозна конфронтация между жителите на градчето и компанията, собственост на Иво Прокопиев. По едно и също време на протест излязоха хората от Меричлери и наемници от ромски произход, които се представиха за работници в кариерата. В медиите новината беше представена по доста различен начин: по- малко от половината жители на града се изправят срещу кариерата, а

Исканията на гражданите остават нечути
Исканията на гражданите остават нечути

повечето я защитават, защото намират препитание там.

В находището до село Великан обаче работят само четирима души от Меричлери. Ромите, представени като труженици в кариерата, всъщност нямат нищо общо с града.

Зад протеста на меричлерци застава „Екогласност”. От „Каолин” обаче твърдят, че еколозите обслужват интересите на бизнесмена Георги Аврамов, които развива също добивна дейност в района.

Още през лятото бяха назначени проверки от Министерство на околната среда и водите, които обаче не откриха нищо нередно в кариерата стопаниствана от „Каолин”. Но ето, че само след

Иво Прокопиев е в близки отношения с правителството и премиера
Иво Прокопиев е в близки отношения с правителството и премиера

няколко месеца питейната вода в Меричлери е отровена с арсен- 2,5 пъти над нормата. Цяла седмица жителите на града са на водоноски.

Меричлерци отново излязоха на протест. Този път обаче опитът им да изразят гражданското си недоволство беше потушен от полицията. Изглежда всички са против хората в града и искането им за по- чиста околна среда- и кметицата, и МВР, и държавата. А олигархът Иво Прокопиев пък разчита на близостта си с премиера, за да продължава да прави милиони за сметка на здравето на хиляди души.

Протестът в Меричлери. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *