FT: Украйна е пред нова мобилизация на 500 000 души, хората масово не искат да воюват

Украйна трябва да мобилизира 500 хиляди души в условията на масовото нежелание на мъжете в наборна възраст да отиват да воюват на фронта. В момента Върховната Рада работи над закон за мобилизацията, който трябва да подготви законодателната база за новата вълна на призив в армията. Новите сили са очаквани с нетърпение от изтощените военни, които са на фронта повече от 2 години без ротации и практически без отпуски, пише „Файненшъл таймс“.

„Две години без прекъсване, без ротация – разбира се, моралът е нисък и това убива мотивацията. Имаме нужда или от ротация, или от редовен отпуск, за да си починем качествено“, казва парашутистът Иля, който имаше само 25 дни отпуск през двете години на война. 

Сред причините, поради които мъжете се опитват да избегнат набор на фронта, според военния е безсрочната служба в Украйна. Но, казва Иля, „ако хората не дойдат, няма да можем да си починем“. 

Новият закон за мобилизация има за цел да актуализира правната рамка на страната преди очакваната мобилизационна вълна тази година, по време на която могат да бъдат призовани до 500 000 души. 

Усилията до голяма степен бяха насочени към замяна на 330 000 изтощени войници, които в момента са на бойното поле, казват от украинското министерство на отбраната. Останалите новобранци ще заменят загубите и ще посрещнат други военни нужди в зависимост от ситуацията на бойното поле. 

Но законът се оказва противоречив. Украинските законодатели въведоха повече от 4000 поправки. 

Резервът от мъже, които искаха доброволно да защитават Украйна, е изчерпан, а значителна част от мъжете в призивна възраст не искат да отидат на фронта. 

До момента са мобилизирани мъже на 27 години, но средната възраст на войниците на бойното поле е над 40 години. Предложение за намаляване на наборната възраст до 25 години предизвика яростна реакция от страна на политици, които твърдят, че би било самоубийство нацията да изпрати най-младите си в окопите. 

Данните за мъжкото население на Украйна, публикувани от парламентарната комисия по икономическите въпроси, показват, че от 11,1 милиона украински мъже на възраст от 25 до 60 години само около 3,7 милиона отговарят на условията за мобилизация. Други мъже или се бият, или са с инвалидност, в чужбина или са защитени за работа в производството. 

„Не се страхувам да призная, че не искам да умра. Трябва да решиш какво обичаш повече: семейството или страната си“, казва украинецът Ярослав, който се опита да избяга от Украйна миналото лято. 

Освен страха от смърт или инвалидност, според проучване на Info Sapiens, основните проблеми на онези, които са се опитали да избегнат мобилизацията, са недостатъчната подготовка, неограниченият срок на службата и липсата на оръжие и боеприпаси.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. на гребена на „патриотична“ вълна тече моб(г)илизацията, хората ги ловят като диви животни по улиците, в клип, сниман от отвисоко от някой прозорец се вижда как, след като думите не могат да убедят гражданина, че иска да бъде на фронта, пръскат му от флакон лютив спрей в очите и вече е „убеден“, хващат го като яре и го товарят в буса.

  2. Няма да стане, защото Българите, особено когато ги мобилизират НАСИЛСТВЕНО и им дадат оръжие ТЕ ЗНАЯТ КЪМ КОГО ДА ГО НАСОЧАТ.
    И нашите уроди и предатели от така нареченото“правителство“ няма да посмеят да дадат оръжие в ръцете ни.
    А ние сме готови с камъни да ги убием, какво им остава, ако държим Калашников.

  3. Споко . още съвсем малко повече от месец , и президентът Зеленски просто вече НЯМА да е легитимен . Избори в Украйна както се очаква няма да има . Щото видите ли имало война в Русия … По същото време обаче избори в Русия ЩЕ ИМА !Така , че официалната НЕлегитимност на Зеленски драстично ще ускори разпада на Украинската Държава и подкрепящата я НАТО !Отделно САЩ вече абдикираха , и елегантно прехвърлиха паричната издръжка на ЕС ; което обаче едва ли ще продължи дълго . Скоротечното пенсиониране на Фъктория Нюланд , която беше главен архитект на Майдана , допълнително улеснява нещата…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *