Foreign Policy: Aмepика е на крачка от война, която може да загуби. Китайският флот вече превъзхожда този на САЩ

Автор: А. Уес Мичъл, foreignpolicy.com

Съединените щати са на една крачка от световна война, която могат да загубят. В момента текат сериозни конфликти в два от трите най-стратегически важни региона в света – Украйна и Близкия Изток. Та изискващи вниманието на САЩ. Ако Китай реши да атакува Тайван, който се намира в третия най-важен регион – Азиатско-тихоокеанския, ситуацията за САЩ може бързо да ескалира до глобална война на три фронта – в Украйна, Израел и в Азиатско-тихоокеанския регион. При такъв сценарий за Вашингтон ще бъде трудно да отблъсне евентуална атака при положение, че вече е ангажиран да осигурява военна помощ за Украйна и Израел.

Китайският флот вече превъзхожда флота на САЩ по брой кораби и всяка година го увеличава с количество, еквивалентно на целия френски флот (около 130 кораба, според началника на щаба на френските ВМС), отбелязва изданието. За сравнение, военноморските сили на САЩ планират разширяване общо със 75 кораба за цялото следващо десетилетие, пише в статия на Foreign Policy. Според материала най-важната задача на Съединените щати трябва да е да гарантира, че Украйна, Израел и Тайван разполагат с необходимите оръжия, за да се защитят в качеството си на много важни играчи в тази ситуация. САЩ и съюзниците им трябва наистина спешно да се мобилизират пред това, което заплашва да се превърне в световната криза на нашето време, предупреждава изданието.

„Ситуацията е толкова сериозна, че на Вашингтон може да се наложи да приложи Закона за отбранителното производство и да започне да преобразува част от цивилната си индустрия за военни цели. Но дори тогава правителството на САЩ може да се наложи да предприеме драконовски мерки, включително пренасочване на материали, предназначени за потребителската икономика към военната индустрия, разширяване на военно-производствения си капацитет и преразглеждане на екологичните норми, които затрудняват производството на военни материали“, се казва в статията.

САЩ все още притежават най-добрата армия в света, но… Но след като Русия се подготви за дълга война в Украйна и след като се отвори втори фронт в Близкия изток, изкушението за бързо въоръжаващия се Китай да предприеме ход срещу Тайван е все по-голямо. Пекин вече тества Вашингтон в Източна Азия, знаейки много добре, че за САЩ ще бъде трудно да се справи с  трета геополитическа криза. Ако наистина там започне война, Съединените щати внезапно ще открият, че някои много важни фактори работят срещу тях. „Един от тези фактори е географията. Както стана ясно от последните две стратегии за национална отбрана на САЩ и последната комисия за стратегическа позиция на Конгреса потвърди – днешната американска армия не е предназначена да води войни срещу двама големи противника едновременно. В случай на китайска атака срещу Тайван, на Съединените щати ще им бъде трудно да отблъснат атаката, като същевременно поддържат потоците от военна помощ за Украйна и Израел“, се отбелязва в статията. 

Коварната причина

Причината за евентуална американска загуба не е защото Съединените щати са в упадък. А защото за разлика от САЩ, които трябва да бъдат силни и на трите фронта, на всеки от техните противници – Китай, Русия и Иран – ще му се наложи да бъде силен само в собствения си регион, за да постигне целите си, заключава изданието. Най-лошият сценарий е ескалираща война в най-малко три отдалечени един от друг и най-вее от Америка театъра на бойни действия – с разпръсната американска армия с въздълги вериги за доставка и зле екипирани европейски и далекоизточни съюзници, които в повечето случаи не са в състояние да се защитят срещу големите индустриални сили Русия и Китай, които разполагат с необходимите за дълъг конфликт решителност и ресурси. Воденето на тази битка ще изисква мащаб на национално единство, мобилизиране на ресурси и готовност за жертви, каквито американците и техните съюзници не са виждали от поколения, предупреждават от изданието.

„Един глобален конфликт би донесъл и други опасности. Двама от съперниците на САЩ – Русия и Иран – са големи производители на петрол. Един скорошен доклад установи, че продължителното затваряне на Ормузкия проток (входа на Персийския залив) на фона на по-широк конфликт в Близкия изток може да тласне цените на петрола до над 200 долара за барел, което значително ще увеличи инфлационния натиск. Китай е основен притежател на американски дълг и една скоростна разпродажба на този дълг от Пекин ще постави под сериозно напрежение американската икономика. Вследствие на това американците ще се сблъскат с недостиг на всичко – от електроника до материали за жилищното строителство.“

Човешките жертви

Всичко изброено дотук обаче бледнее на фона на човешките загуби, които Съединените щати биха понесли в глобален конфликт, алармира изданието. „Голям брой американски военнослужещи ще умрат. Някои от противниците на Съединените щати имат конвенционални и ядрени оръжия, които могат с лекота да достигнат до американска територия; други могат да провокират терористични атаки в стил „Хамас“ на територията на САЩ, което ще осъществят сравнително лесно предвид състоянието на южната граница на САЩ, се посочва в материала.

Автор: А. Уес Мичъл, foreignpolicy.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. 20% от американския боен потенциал е заделен за Китай, и те на зор принудени на вечна дружба с Ким

  2. Tpъмпи беше започнал да прави стена на южната граница, ама нали е лош, и го смениха и те така…

  3. Тва големи военни сили са китай и сЪщ, в последните хиляда години светът не е виждал победи на великите им армии …… ама сега 90% от българите треперят и свалят гащите доброволно пред спайдърмени, спайдъруомъни, железни човеци, тенекиени бабаити и останалите измислени герои. В действителност армия от тотални педали, с дипломатически имунитет.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *