Focus: След Украйна, най-големият губещ от войната е Германия

След Украйна, най-големият губещ от украинския конфликт е Германия, това пише германското издание „Фокус„.

„Никой в Германия не бива да се учудва, ако скоро на таблото за обяви спрат да се появяват съобщения за победи от Киев, дори и фалшиви“, пишат журналистите.

Те отбелязват, че най-западната точка на Украйна се намира на по-малко от 10 часа път с автомобил от Берлин. След няколко седмици ще бъде изразходвана и последната част от одобрените от Конгреса на САЩ средства за подпомагане на Украйна, след което фронтът ще рухне. „Руската армия ще започне да напредва с непоколебима решителност“, докато американските наемници „се изтеглят от европейското бойно поле“, прогнозират от изданието.

Освен това, поради влошаването на отношенията с Москва, Берлин вече е лишен от дългосрочни и надеждни доставки на евтин газ. През 2020 г. и 2021 г. 65% от газа, внасян в Германия, идваше от Русия.

Германия напълно загуби руския пазар за своите стоки. По време на разцвета на германско-руските икономически отношения обемът на търговията между двете страни беше над 80 млрд. евро, или 4% от външната търговия на Германия, казват журналистите.

„Но наред с това, в резултат на военната си намеса, Берлин губи и своята сигурност, просперитет и репутация в света“, допълва изданието.

Заради геостратегическата преориентация на Вашингтон към Тихоокеанския регион в опит да сдържа Китай в съюз с Австралия и Великобритания (военния съюз AUKUS) САЩ ще се изтеглят от Европа и Берлин ще трябва значително да увеличи военния си бюджет. В момента Германия не е в състояние да се защити сама, а драстичното увеличаване на бюджета й за отбрана ще изостри вътрешните разногласия в страната, се казва в публикацията.

Журналистите отбелязват, че след като Вашингтон спре финансирането на Украйна, е договорено тази функция да поеме ЕС с основен донор Берлин, който ще трябва да похарчи около 16% от федералния си бюджет за 2024 г., за да може украинската армия да се защити. В противен случай военното поражение на Киев е неизбежно, посочва списанието.

„Германия трябва да се приспособи към живота в съседство с Русия – без американска опека. Това означава преразглеждане на външната политика и политиката на сигурност“, пише още в статията.

По-рано Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, предрече „майдан“ в Германия заради спонсорирането на Украйна, което е на път да разори бюджета й. Той подчерта, че данъчните субсидии към редица сектори от немската икономика са спрени и са редуцирани редица социални помощи, докато финансирането на Киев само нараства, което може да доведе до повторение на украинския сценарий в Германия. Медведев също така предположи, че в такъв случай германският канцлер Олаф Шолц няма да издържи дълго на поста си.

Германският депутат Матиас Мусдорф заяви в интервю за „Известия“ на 9 януари, че санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия засягат основно икономиките на западните страни. Според него реалните загуби на ЕС от санкциите през последните две години вероятно вече са надхвърлили сумата от 500 млрд. евро.

Полковник от германската армия Ралф Тиле заяви на 26 декември, че материално-техническото състояние на германските въоръжени сили се е влошило през последните две години. Според него в началото на специалната операция на Русия в Украйна военно-складовите резерви на Бундесвера са били малки, а сега складовете просто са „празни“.

Западните държави увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която започна на 24 февруари 2022 г., поради влошаването на ситуацията в региона в резултат на украинския обстрел срещу Донбас. В същото време напоследък Западът все по-често прави изявления, отразяващи под една или друга форма невъзможността му повече да подкрепя Киев.

Източници: Известия, focus.de

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

3 коментара

  1. Това не е вярно, най-губещи от войната, са България, Полша, Румъния и едва тогава Германия и останалите държави!

  2. И Финландия, Прибалтика, чиито икономики, бяха обвързани с Русия и от там се изхранваха, там и руското население е доста, даже е преобладаващо.

  3. И Финландия, Прибалтика, чиито икономики, бяха обвързани с Русия и от там се изхранваха, там и руското население е доста, даже е преобладаващо на много места и в Прибалтика.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *