El País: Германската икономика е на ръба на пропастта. След нея пропада и цяла Европа

Промишленият спад и щетите върху енергоемката индустрия от антируските санкции поставиха германската икономика на „ръба на пропастта“, пише наблюдателят на El País Волфганг Мюнхау. Но германската криза не е изолирано регионално явление, тя е предвестник на тоталния икономически крах, който ще обхване цяла Европа, предупреждава той.

Руската спецоперация в Украйна и последвалите антируски санкции поставиха германската икономика, а с нея и икономиката на целия Европейски съюз, на „ръба на пропастта“, пише германският журналист Волфганг Мюнхау в своя статия за El País.

Според Мюнхау кризата в германската икономика не може да се счита за пореден икономически цикъл от традиционните възходи и спадове, характерни за капиталистическите икономики. Днешната криза е дългосрочен и необратим промишлен спад, който се дължи основно на стремително повишаваща се индустриална и икономическа конкуренция в света. Днес имаме индустриални сили като Китай, Индия и Индонезия, които бележат годишно увеличение на своя БВП със средно 7-8 % годишно и завземат все по-големи проценти от световния пазар, някога запазен за западната индустриална продукция. Спада на европейските икономики започна много преди украинския конфликт: промишленото производство в Германия например само през 2015 г. спадна с 8%. Тоест – отказа на Европа от евтините руски енергоресурси беше, защото сриналата се европейска промишленост вече нямаше нужда от тях. А нямаше нужда от тях, защото вече нямаше толкова голям пазар, на който да пласира продукцията си. На тези пазари се настаниха новопоявили се индустриални гиганти като Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и пр.

Конфликтът в Украйна нанесе окончателни щети на германската и европейска енергоемка промишленост, но не е основната причина за трайния икономически спад в Европа, отбелязва авторът.

Източник: El País

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

 1. От глад умри, курназ бъди! На усрайна и г.за си дай, а после, после … трай! Сега, аз като един средно проз (ентелегентен) момък, мисля (значи … съществувам, баш по Декарт), ако едно и също нещо го има на AliExpres за 1 цена, а не eBay за 2, аз ще постъпя правоверно и ще го взема от eBay? Но дали съм идиот? Не, та изборът е ясен – AliExpress! Обаче! Немция май се управлява от … Идиоти! И жалко! Анадънму?

  • Geramania beshe dobre kogato sveta ne znaeshe za japonia I kitai.spria kradeneto I blagodarenie na nemskata arogantnost I gluposti.da I’m e chestito v Ada.

 2. ВСИЧКИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ КОИТО СА НЕЖЕЛАТЕЛНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ИДВАТ ОТ ЗАПАД ,СЕВЕРОЗАПАД.
  ВСИЧКИ КРЪСТОНОСТНИ ПОХОДИ СА ОТ ЗАПАД СЕВЕРОЗАД.
  ВСИЧКИ ПРИРОДНИ КАТАКЛИЗМИ ,НАВОДНЕНИЯ ИДВАТ ОТ ЗАПАД СЕВЕРОЗАПАД.
  ПРИ ИЗГРЕВА НА СЛЪНЦЕТО ВСИЧКИ ЖИВОТНИ, РАСТЕНИЯ СЕ СЪЖИВЯВАТ И С РЯАДОСТ ЗАПОЧВАТ ДА
  ПЕЯТ И ЦЪФТЯТ.
  АМИ ПРОСТАЦИ ВГЛЕДАЙТЕ СЕ В ПРИРОДАТА И СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ИЗГРЕВА-НА ИСТОК.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *