Днес е рожденият ден на…дъвката!- с видео

дъвка-балон2За съвременния човек, дъвката е неизменна част от съдържанието на чанта, джоб или раница. Вместо да си носи паста и четка за зъби, много по-практично е пакетче дъвки. Каква е историята на това значимо изобретение, белязващо триумфа на съвременния човек над лошия дъх.

Всъщност на тази дата преди сто и четирдесет години, американецът Уилям Семпъл официално патентова „машината за балончета“. Но в края на двайсетте години на миналия век, 23-годишният Уолтър Димер измисля формулата, използвана и до днес, благодарение на която можем да надуваме балончета. Той не бил химик, но уцелил правилната комбинация на съставките и я направил по-разтеглива.

Предполага се, че първите консуматори на дъвка са елините. Те слагали в устата си смола от мастиково дърво и я раздъвквали.

Маите пък дъвчели смолата на сакъзовото дърво. В наши дни, тя все още е неизменна част от състава на дъвката.

По време на двете Световни войни, американските войници били запасявани с дъвки, за да се съсредоточават по-лесно и да не са нервни.

Според лекарите, дъвката не е чак толкова полезна, колкото се казва в рекламите. Изследванията сочат, че тя не намалява риска от кариес. А за хора с чувствителни стомаси си е направо вредна.

В Америка дъвката има статут подобен на този на „Кока-Кола”. Организират се елитни състезания по надуване на балони. Рекордът принадлежи на Сюзан Уилямс, която направила балон с обиколка почти 60 см.


А ето жената, която прави най-големите балони, но не с уста, а с… ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *