CNN: Русия произвежда три пъти повече снаряди от САЩ и Европа взети заедно

Руснаците изстрелват 10 000 снаряда на ден, украинците – само 2000

Русия произвежда над три пъти повече артилерийски боеприпаси от САЩ и Европа взети заедно. Това е ключово предимство за руснаците преди следващата им масирана офанзива в Украйна, съобщава CNN.

Според американското издание, Русия произвежда около 250 хиляди артилерийски боеприпаси на месец, или около 3 милиона годишно. В същото време Съединените щати и Европа взети заедно са в състояние да произвеждат само около 1,2 милиона снаряда годишно.

Американската армия си е поставила за цел да увеличи производството така че до края на 2025 г. да произвежда 100 000 артилерийски снаряда месечно. Но дори тази цифра вече е недостижима, тъй като финансирането от 60 милиарда долара за Украйна е спряно от Конгреса. Без тези пари няма как американският ВПК да произведе каквото и да било, заяви пред репортери миналата седмица висш представител на Пентагона.

„Конфликтът премина на фаза война в производството на оръжие и муниции“, заявява високопоставен служител на НАТО и подчертава: „Войната в Украйна ще бъде спечелена от този, който е по-добре оборудван да води тази война“.

Според официални лица Русия в момента изстрелва около 10 000 снаряда на ден, докато украинската страна – само 2000. На някои места по фронта от 600 мили (пр. 1000 км.) съотношението е в още по-голяма полза на руснаците.

Недостигът на боеприпаси е най-големият и опасен проблем за украинската армия. САЩ и техните съюзници доставиха на Украйна редица сложни системи, включително танкове M-1 Abrams, а скоро ще изпратят и изтребители F-16, но военните анализатори казват, че тази война ще бъде спечелена от този, който произведе повече артилерийски снаряди.

„Най-належащият и спешен въпрос, който разглеждаме в момента, е този с боеприпасите“, признава говорител на НАТО. „Това са артилерийски снаряди, защото тук Русия има значително предимство в производството и благодарение на тях печели значително предимство на бойното поле.“

По думите му, руските артилерийски заводи произвеждат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, на 12-часови смени. В момента около 3,5 милиона руснаци работят в оръжейните предприятия при 2,5 милиона души преди войната. Русия внася боеприпаси и от Северна Корея и Иран, като в последната руския ВПК е построил и свои заводи .

Европейските държави се опитват да запълнят празнината, като строят нови заводи за боеприпаси, но им липсват някои основни ресурси за тяхното производство.

Представители на западното разузнаване казват, че нито една от страните не може да постигне голям напредък в близко бъдеще, а дългосрочната математика е в полза на Москва – особено ако САЩ не предоставят допълнителна помощ на Украйна.

„Не върви добре, но зависи от ситуацията“, казва източник пред CNN: „Ако САЩ възобновят оръжейните доставки за Украйна и тази помощ пристигне бързо на бойното поле, тогава не всичко ще е загубено.“

Според високопоставен служител на НАТО, Русия произвежда от 115 до 130 ракети с голям обсег и от 300 до 350 ирански дрона камикадзе всеки месец. Докато преди войната Русия имаше в арсенала си хиляди ракети с голям обсег, то днес броят им се движи около 700, посочва той.

Напоследък руснаците пестят тези оръжия, за да могат да ги използват при големи залпове в опит да преодолеят украинската противоракетна отбрана. И компенсират това с повишена употреба на дронове, като изстрелват средно четири пъти повече на месец, отколкото миналата зима.

Може би най-големият проблем за Москва е производството на танкове и друга бронирана техника. Руската индустрия произвежда около 125 танка на месец, но по-голямата част от тях са стари модели, които са преминали модернизация. Около 86% от основните бойни танкове, произведени от Русия през 2023 г., са били всъщност модернизирани съветски модели. Въпреки, че страната има един чудесен нов свръхмодерен модел танк „Армата“, той е твърде скъп и неподходящ за масово производство и хвърляне във война като украинската, където никое военно оборудване не е надеждно защитено от прелитащите на ята дронове- унищожители, според НАТО. Но Русия разполага с около 5000 танка на склад, които колкото и да не са съвременни, вършат чудесна работа на украинския фронт.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *