Чудодейна икона цери слепи и неми в българския Йерусалим

Асеновград, който се слави още като българския Йерусалим заради многобройните си църкви и параклиси, е едно от най-чудотворните места в страната ни. Там се намира и вълшебната църква „Св. Богородица Рибната“. Тя е построена през 1834 г. в чест на Света Богородица. На чудотворното място е имало стар храм, който се предполага, че е носел същото име и е бил издигнат през XII век. Под самата църква има параклис с аязмо, посветен на св. Йоан Кръстител и свързан с древно поверие.

чудодейна икона в рибната църква

Според легендата, ако човек отправи истинска чиста молитва към Бога и се вгледа в плуващите в кристалните води на извора рибки, молбата му ще бъде чута, а желанието – изпълнено. Особено впечатление прави съставът на водата, която извира под църквата. Тя не съдържа хлориди, сулфати и фосфати – основен белег, характерен за минералните и геотермални води. Липсва и всякакво органично замърсяване, което е абсолютен парадокс, защото в извора от дълги години живеят чудотворни рибки.

Друг феномен, който трудно може да бъда обяснен от науката, е, че за обитателите на аязмото не се грижи никой, нито някой някога ги е хранил. Другата мистерия в светинята е неясният произход на рибките. Много хора са задавали въпроса откъде са се появили, но и до днес никой не може да даде отговор. Поверието гласи още, че извиращата вода в църквата има изключително лечебни свойства. Тя помага при очни, бъбречни и други болести, особено когато лечението е свързано с дълбока, искрена и чиста вяра.

Интересен факт е, че в олтара се пази камък от гладиаторско надгробие с изразителни сцени на двубой от времето на римското владичество по тези земи. В самата църква има чудодейна икона, наричана от вярващите „Бързата Света Богородица“ заради факта, че ако човек я помоли за нещо добро и важно, то се изпълнява незабавно.

Свещениците разказват, че постоянно в храма идват бездетни майки и болни хора, за да се помолят на иконата. Те разказват още, че иконата е помагала на неми хора да проговорят и на глухи да започнат да чуват. В навечерието на изпитите пък кандидат-студенти от всички краища на страната се стичат, за да се поклонят пред „Бързата Света Богородица“ за късмет.

http://www.youtube.com/watch?v=TY8U-ZN54r0

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Наистина е чудо дори филма е зареден с енергия преди да видя клипа отварях други клипове по 30сек.-40сек.и трябваше 1 мин. време понеже сам флашка и няма скорост а този клип който е 5мин. и 18 сек. тръгна веднага и до края не засече нито един път.

  2. Ходила съм много пъти в тази църква и зная от доверени хора ,че един човек от махалата там храни рибите в аязмото.Така ,че…….не е истина.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *