Breitbart: Западните танкове в Украйна, повечето германски Leopard-2, вече не стават за нищо

Основният проблем при оцелелите от руски удари машини е липсата на резервни части за тях. Положението допълнително се влошава от опитите на украинските военни да ги ремонтират сами и с подръчни средства – това води до допълнителни щети

Само „много малък брой“ модерни бойни танкове от тези, които Германия предостави на Украйна, все още са изправни и се използват. Това разкри член на управляващата коалиция в Бундестага, пише влиятелното дясно американско издание Breitbart.

Депутатът от Зелената партия и експерт по отбраната Себастиан Шефер призна тази седмица, че по-голямата част от най-модерните и масови немски танкове Leopard 2, които страната му е доставила на Украйна, вече не са в експлоатация, след като бяха разгърнати на бойното поле миналото лято.

„За съжаление трябва да се каже, че само много малък брой от бойните танкове, които доставихме на Украйна, все още са в състояние да бъдат използвани“, пише той в писмо до фирмите от немската отбранителна индустрия, написа немския вестник Welt.

Шефер твърди, че основният проблем, пред който е изправена работоспособността на доставените от Германия танкове, изключая унищожените от преки руски ракетни и дронови удари – е липсата на резервни части за ремонт. Положението допълнително се влошава от опитите на украинските военни да извършват ремонти сами и с подръчни средства – действия, които според него са довели само до допълнителни щети по танковете.

Въпреки това, независимо от резервните части, признанието на немския депутат и военен експерт, че повечето немски танкове са били повредени на бойното поле от руски ракети и дронове, вероятно сериозно ще удари по имиджа на танковете Leopard-2, които са водещото сухопътно бойно средство не само в немския арсенал, но и в арсенала на повечето европейски държави – членки на НАТО. Танкът и преди е търпял срамни поражения, включително срещу „Ислямска държава“ в Сирия.

Ситуацията също така е емблематична за лошото състояние на отбранителната индустрия на Германия, която от десетилетия е ужасно недофинансирана, въпреки протестите на фигури като бившия президент Доналд Тръмп, който по време на целия си президентски мандат призоваваше Берлин да изпълни изискванията за разходи за отбрана на НАТО.

Въпреки че Германия няма да изпълни изискванията на НАТО и тази година, Берлин се ангажира да удвои помощта си за Украйна от четири на осем милиарда евро.

Шефер твърди, че страната му трябва да е готова да похарчи още повече пари, за да подкрепи прокси войната в Украйна, отбелязвайки: „Ние трябва да се подготвим и за факта, че подкрепата от Съединените щати ще намалее.“

Политикът от Зелената партия каза, че въпреки че Германия е вторият по големина поддръжник на Украйна след САЩ, страната му все още „се представя по-слабо“ в помощта в сравнение с размера на икономиката си.

В допълнение към увеличаването на производството на резервни части за бойни танкове, Шефер каза, че Берлин трябва „най-накрая да извърши доставката на крилати ракети Taurus с голям обсег от запасите на Бундесвера“, за да постави украинската армия в по-силна позиция срещу руските сили.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Швабите още се натискат за реванш за Втората Световна Война, която разпалиха и ПОЗОРНО ЗАГУБИХА.
    Защо не си припомнят СЪВЕТСКОТО ЗНАМЕ НАД РАЙХСТАГА, смъртта на хитлер, Нюрнбергския процес, парада с пленените хитлеристки знамена на Червения площад или поне това как германо-фашистките танкове ГОРЯХА И ЩЕ ГОРЯТ НА РУСКА ЗЕМЯ.
    Май е време да им се припомни Руския ботуш по германския им задник.

  2. Фашистите не престават да настъпват мотиката, а англосаксонците им палят фитили и после им гледат сеира. Така да бъде. Поне нас да освободят братушките, след като лайното удари вентилатора.

  3. Лошо руснаците им прибраха пералните и телевизорите и сега няма с какво да ремонтират танковете, укрите да разглобяват свалените Кинжали и Сармати за резервни части. Чип&чип

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *