Berliner Zeitung: Пентагонът заяви, че помощта за Украйна ще става все по-скромна

Киев ще получава все по-малко и все по-трудно пари от основния си съюзник Вашингтон, пише Berliner Zeitung. На републиканските представители в Конгреса, които са абсолютно мнозинство, им е писнало от просията на Володимир Зеленски и дори хитрият трик на демократа Джо Байдън да обедини военната помощ за Украйна с тази за Израел в един пакет, не даде резултат.

След като Байдън не можа да помогне на Украйна през САЩ, той активира един от американските финансови инструменти – Международният валутен фонд. Фондът временно закърпи положението, като одобри нов заем за Украйна. Така или иначе обаче подкрепата на западните страни за Киев намалява, докато разходите за войната стават все по-големи. И Москва го забеляза.

Не изглежда да се очаква мирно уреждане на украинския конфликт в близко бъдеще. Нито Русия, нито Украйна постигат значителни успехи на бойното поле, а сраженията все повече придобиват статичен характер. За да компенсира огромните си ежедневни загуби на войници, Киевският режим постоянно прехвърля все нови и нови украински цивилни на фронта, а в Киев назряват опасения, че западните съюзници вече нямат пари да ги подкрепят.

На фона на всичко това украинското правителство се опита да зарадва изстрадалото си население с новината, че в петък Международният валутен фонд се е съгласил да отпусне още един заем в размер на 900 млн. евро. След окончателното одобрение от борда на директорите на МВФ се очаква изплащането на средствата да започне още през декември. До момента МВФ вече е предоставил на Украйна заеми на обща стойност 144 млрд. долара.

Всеки цент от западната помощ е важен за Киев. Защото изглежда, че за подкрепата от ЕС и САЩ ще трябва да почака доста време. Миналата седмица Европейската служба за външна дейност уведоми държавите членки на ЕС, че обещаните един милион артилерийски боеприпаси вероятно никога няма да бъдат доставени на Украйна. Доставката, планирана за март, 2024 г., изглежда се е провалила, тъй като данните за налични количества по военните складове и възможността за производство до края на 24 година може да събере едва под една трета от въпросното количество – а именно 300 хил. снаряда, съобщиха за Bloomberg експерти.

Дори САЩ не могат да отделят достатъчно средства, за да подкрепят Украйна. „Трябва да намалим помощта си“, заяви Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона. Според нея следващите пакети с военна и икономическа помощ за Киев „ще бъдат по-скромни“.

Сингх обаче все пак призова Конгреса да одобри искането на правителството на Байдън за еднократна военна помощ в размер на 61,4 млрд. долара за Украйна в борбата й срещу Русия, като направи уговорката, това ще е последния голям пакет с помощ. Проектът е част от пакет на стойност 106 млрд. долара, който включва и разходи за по-популярни за избирателите цели: подкрепа за Израел в битката й с Хамас в Газа и за охрана на американско-мексиканската граница.

Републиканците в Камарата на представителите обявиха, че не желаят да отпускат средства на Украйна. По време на изслушване в Сената миналата седмица водещите външнополитически съветници на Байдън предупредиха, че противниците на Вашингтон ще се опитат да се възползват от вътрешната нестабилност на американската политическа система. Ако не бъде договорено по-нататъшно финансиране, способността на Украйна да продължи настъплението си срещу Русия може да се изчерпи в рамките на седмици.

Военните действия обаче не са евтини и за Русия. Правителството увеличи тазгодишния си бюджет с поне 3,4 трилиона рубли (около 37 млрд. долара). Министерството на финансите очаква през 2023 г. разходите да достигнат 32,5 трилиона рубли, което е с почти 12% повече от първоначално планираните 29,06 трилиона рубли, съобщи Financial Times в събота.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *