Asia Times: Украйна мести столицата си в Лвов, евакуира Киев. Зеленски уволнява Залужни, сменя го с Буданов

В Киев все по-упорито се говори, че украинският президент Володимир Зеленски ще уволни ръководителя на въоръжените сили генерал Валерий Залужний. Кой ще го замести и каква е връзката с решението на Украйна да премести столицата си в Лвов. За това пише във водещата статия от последния си брой най-голямата китайска медия „Asia Times“.

Зеленски и Залужний са в тежък конфликт и това вече не е тайна за никого. Като повод да отстрани Залужни от поста му Зеленски ще използва загубата на Авдеевка, която е най-важната украинска военна крепост в Донбас и падне ли тя- рухва цялата защитна полоса на украинската армия в Донецка област. Според вътрешна информация, на мястото на Залужний ще застане Кирил Буданов, ръководител на военното разузнаване.

Полевите доклади показват, че руснаците са напреднали в южната част на Авдеевка, разрушавайки множество окопи и укрепления, като руската операция набира скорост и сила с вливането на нови войски в боя. 

Няма съмнение, че Русия ще постигне успех. Въпреки че украинската армия все още има остатъчен потенциал да забави руснаците, тя не е в състояние да ги спре. Ако Украйна се опита да вкара допълнителни сили в града, тя ще се отвори за руски атаки на други места по линията на съприкосновение.

Авдеевка обаче, независимо от огромното си значение, ще е само предтекст за Зеленски. Той се нуждае от лоялни хора около себе си, тъй като положението му става все по-несигурно. Неговите европейски и американски съюзници, които все още твърдят, че искат да му дадат това, което иска под формата на оръжия и финансова помощ, разбират, че Украйна не може да устои на руския военен натиск.

Ето защо сега Европа е в паника, а Вашингтон търси нова политика. В Брюксел и в европейските столици смятат, че ако Русия победи в Украйна, което вече е повече от сигурно, тогава Европа ще бъде заплашена от Русия. Нещо, за което тя въобще не е подготвена. 

Шефовете на НАТО, както и управляващите в Германия, Швеция, Холандия, Естония, Полша и други страни, настояват за засилване на отбраната на НАТО.

Почти 5-месечното голямо учение на НАТО, което започва в края на януари, е опит да се демонстрира на Русия, че НАТО все още е силно. Но учението може и да покаже на руснаците какво трябва да направят, ако се стигне до конфликт.

Очакваното учение на НАТО с 90 000 войници с високопарното име „Непоколебим защитник“ има за задача да демонстрира надеждността на НАТО като военен съюз. Междувременно руснаците отмениха голямото си военно учение, известно като „Запад“ – послание, разбираемо за Европа. Русия твърди, че вместо него ще се съсредоточи върху обучението на своите нови войници, моряци и летци.

Европа няма на какво да се опре, тъй като нейната сигурност е силно зависима от Съединените щати. След разпадането на Съветския съюз, а може би и доста преди това, европейците се съсредоточиха върху социалните разходи и инвестираха малко в отбранителни програми.

Още по-лошо е, че много от тях изпратиха военните си материали от стратегическия резерв в Украйна, оставяйки ги с празни рафтове и складове.

В Германия, която трябваше да възстанови въоръжените си сили под лозунга „Повратна точка“, правителството разхищава фонда от 108 млрд. долара, за да даде пари и оръжие на Украйна. 

Макар че Русия изглежда е наредила на своите компании за производство на отбранителни продукти да работят извънредно, за да произвеждат въоръжение, в Европа и Съединените щати не е направено почти нищо, за да се ускори съществено производството. 

Вместо това има недостиг на работна ръка, проблеми във веригата за доставки и бавни поръчки. Междувременно САЩ разтовариха по-голямата част от критичните си доставки за водене на война в Украйна, оставяйки голяма несигурност дали Америка би могла да спаси Европа, дори ако иска да го направи.

Като оставим настрана достоверността или липсата на такава за непосредствена руска заплаха за Европа, САЩ променят политиката си и признават, че не могат да спечелят конвенционална война срещу Русия. (Което също означава, че не може да спечели конвенционална война срещу Китай, може би дори срещу Иран или хусите.) 

Всичко това е ясно видимо в Ирак, където  американските бази и инсталации са редовно бомбардирани  от ирански милиции, следвайки заповеди от Техеран. Тяхната цел е американските войски да напуснат Ирак и Сирия и, постигайки това, да демонстрират, че САЩ са ненадеждни и не може да се разчита на тях.

Новата украинска политика се очертава през последните месеци. Ако бъде разбрана правилно, целта да се справи с новата реалност, че Украйна ще загуби войната и правителството на Украйна може да се наложи да евакуира Киев. Поставянето на Буданов под ефективен контрол, включително за преместването на столицата на Украйна, вероятно в Лвов, е основата на новите идеи. 

Генерал-майор Кирило Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, присъства на възпоменателно събитие по случай една година от руско-украинската война в Киев, Украйна, на 24 февруари 2023 г.

Оперативно, политиката вероятно ще бъде да се използват специални операции, убийства, бомбардировки и всякакви други средства, включително евентуално взривяване на ядрен реактор, за да се накажат руснаците и да бъдат държни извън равновесие. 

Зеленски  вече подготвя сцената като казва, че Русия ще взриви ядрен реактор. Руснаците несъмнено са наясно, че целта ще бъде реактор в западна Русия и че украинските диверсанти ще поемат мисията.

За Вашингтон има три императива. Първият е да могат да поддържат войната и да продължи искането на пари от Конгреса. Това ще е трудно начинание, защото Украйна се срива, а е как се дава бай-ин за губещо предложение. 

Реалността вероятно е, че администрацията на Байдън не очаква Конгресът да отдели повече милиарди, особено ако е почти сигурно, че ще отидат в миша дупка. Целта е да обвинят Конгреса и републиканците за загубата на Украйна.

Вторият императив е да се запази функционирането на прозападно украинско правителство, дори ако то трябва да напусне Киев. Това означава, че сегашното правителство трябва да оцелее политически. Ако се случи държавен преврат, тогава всички залози отиват на вятъра. 

Така че Вашингтон трябва да предотврати политически срив. Това е трудна задача, защото украинците разбираемо са нещастни, тъй като млади и стари са принудени да се бият в губеща война и много от тях не се прибират у дома.

Третият императив е да се държи Русия далеч от Европа, което означава да се попречи на европейските страни да сключат двустранни сделки с Москва. Както Киев върви, така и Европа и НАТО. 

Ако руснаците могат да създадат проруско правителство в Киев, европейците ще трябва да намерят практическо решение да живеят с Москва. Ключовият играч е Германия и сегашното германско правителство няма да разговаря с Русия, поне не сега, но това може да се промени в близко бъдеще. 

Ако Украйна падне, Германия ще трябва да промени политиката си. Най-лесният начин неговото правителство да промени посоката е да обвини Съединените щати, например, за взривяването на газопровода „Северен поток“. Това би отворило вратата за разговор с Путин.

Стивън Брайън е бивш директор на подкомисията за Близкия изток на комисията по външни отношения на Сената на САЩ и бивш заместник-министър на отбраната по въпросите на политиката. В момента е старши сътрудник в Центъра за политика и сигурност в института „Йорктаун“.

Източник: asiatimes.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

 1. Много скоро ще се преместят в Л@ндон.
  Изконната руска земя Укр@йна ще се върне в родината си.
  Смешници.
  Тези дни пътувах до Царевец. Изключително противно и отвратено впечатление у мен оставиха трима нагло(англо)говорящи- с които с отвращение се сблъсках на Балдуинова кула.
  Толкова гръмогласно се хилеха и подиграваха с българската ни история.
  Отврат!
  На всичкото отгоре криви, слаби и грозни.
  Белязани.
  Изпитах органическо отвращение и погнуса от тях.

  • Е, а какво искаш бе, приятелю. На последния гейско-педерастки парад в Лондон имаше над 30 000 (тридесет хиляди) перверзника.
   Откъде горките английски педалчета да имат уважение към нещо различно от педерастията.

  • И ти какво направи? Седя и ги гледа и си мълча. Не можа ли да се осмелиш да им кажеш „Go back home you filthy english faggots, nobody wants you here“?

   • Да ти кажа-точно това исках да им кажа. Едва се сдържах-щото бях с други хора.
    Сега съжалявам. Следващия път ще постъпя по друг начин.
    Грешка.

 2. Русич може да елиминира заплахата ит взривяването на ядрен реактор много лесно. Само един превантивен ЯДРЕН удар с устройство с ниска мощност по бърлогата на клоуна-евреин-наркоман и въпросът ще се реши. А с изпаряването на еврейчето – наркоманче ще се изпарят и мераците на нацистите за диверсии

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *