75-годишната история на Тайния Съюз между Англосаксонците и Украинските Нацисти

Американският портал Antiwar.com публикува сензациионна документална статия със заглавие „Сътрудничеството на САЩ с неонацистите в Украйна: неудобна история“. Оказва се, че Вашингтон установява и поддържа връзки с привържениците на Бандера от самото начало на Студената война.

През септември 1947 г., пише авторът на статията – историческият изследовател Тед Шнайдер, американското разузнаване разкрива укриващи се в Германия група украински бойци от съюзната на Хитлер ОУН. Позовавайки се на книгата на експерта от ЦРУ Джон Прадос „Безопасно за демокрацията“, Шнайдер отбелязва, че Върховният освободителен съвет на Украйна (структура на пронацистката уккраинска групировка ОУН) е наредил на всички да отидат и да се укрият в Западна Европа, тъй като там било по-безопасно за тях. Така започва „историята на тайния брак между САЩ, Великобритания и украинските ултранационалисти, които по време на ВСВ са си сътрудничили с нацистите, в тяхната подземна война срещу Съветския съюз“.

Прадос пише, че през 1946 г. Сталин иска екстрадирането на Бандера, но американците му осигуряват защита, въпреки че са имали информация, че той е военнопрестъпник.. И не само на Бандера, а на една дузина украински, унгарски и полски нацисти (в така наречената операция “Всяко лице”).

В книгата си “Наследство от пепелища: Историята на ЦРУ” американският военен изследовател Тим Уайнър разказва, че по инициатива на американския министър на отбраната Джеймс Форестал след края на ВСВ „украинските съпротивителни сили“ са получили задачата „да водят тайна война срещу Сталин на територията на съветска Украйна“.

В таен доклад на ЦРУ до Съвета за национална сигурност през април 1948 г. се описва бъдещото сътрудничество с украинските колаборационисти и се отбелязва „високата им стойност за правителството на САЩ за целите на пропагандата и антикомунистическите политически дейности, както и планираните саботажи“. Операция “Аеродинамика” е стартирана от ЦРУ през 1948 г. Франк Визнер от ЦРУ казва: „Като се има предвид размерът и активността на съпротивителното движение в Украйна, най-вече в Западната й част, ние сметнахме инвестирането на усилия в този проект за приоритетни“.

В статията си в Antiwar.com, Тед Шнайдер отбелязва, че Володимир Зеленски е „под силния натиск на неонацистките партии и организации, които разполагат с огромна власт, непропорционална на ниската подкрепа за тях сред украинското население. Под този натиск Зеленски отстъпи от предизборното си обещание за мир, отказа да преговаря с лидерите на Донбас и да изпълни Минските споразумения“.

Шнайдер твърди, че снайперистите, участвали в клането, извършено в Киев на 20 февруари 2014 г., предшестващо държавния преврат, не са били от части на редовни войски, а членове на ултранационалистическите бойни групировки “Свобода” и “Десен сектор”. Именно те стрелят в онази нощ по протестиращи и жандармерия, те превземат сградата на правителството и принуждават Янукович да избяга. Именно те стават „законната част от Майдана“ и „новата норма на украинската държавност“, след като под натиск от страна на ЦРУ новоизбраното украинско правителство ги прави легитимна част от въоръжените сили на Украйна.

Стивън Коен, почетен професор по русистика от университета Принстън, в своя статия, посветена на Украйна под заглавие „Заговорът на Америка с неонацистите“ отбелязва, че установеният в Украйна с преврат режим е направил и невъзможното да увековечи паметта на украинските нацистки военнопрестъпници около Бандера и Шукевич, които са си сътрудничили с нацистка Германия.

Истината обаче е че американците започват да използват Бандера срещу СССР по-рано, отколкото смята Тед Шнайдер. В средата на 1946 г. американските разузнавателни агенции стартират два проекта с участието на украински националисти, които са избягали и се укриват в западните окупационни зони на Германия след войната (проектите носят имената „Беладона“ и „Ориз“). Проектите са насочени към събиране на информация за съветската военна администрация в Германия.

През март 1948 г. се появява доклад, озаглавен „Използването на бежанци от Съветския съюз в полза на националния интерес на Съединените щати“. Тогава има около 700 000 съветски граждани в бежански лагери извън СССР, много от тях са от Украйна. Част от тях, предимно от днешната украинска област Галичина, са докарвани в база в Мюнхен и са обучени от американски инструктори за диверсанти. През пролетта на 1952 г. в структурата на Пентагона е създадена „Службата за специални военни действия“, която формира специални части за операции на територията на СССР и неговите съюзници. Само в европейската част на Съветския съюз Пентагонът е определил 30 оперативни зони за действията на своите специални части от местни колаборационисти. Инструкциите на президента на САЩ Хари Труман гласят: „Да организираме недоволни лица в държавите от СССР и Източна Европа, да ги управляваме, да ги обучаваме и да им осигуряваме всичко необходимо за воденето на партизанска война и свалянето на техните правителства, които по подразбиране са враждебни на Съединените щати“.

Украинският историк и политолог И.В. Секирин отбелязва, че след 1953 г. западноукраинската тайна съпротива, която е спонсорирана от Пентагона, започва да получава мълчаливата подкрепа от украинските съветски власти. „След смъртта на Сталин“, пише Секирин, „според амнистията, извършена от Хрушчов, всички активни членове на УПА-ОУН (всички онези бандеровци, избили стотици хиляди мирни жители поляци, евреи и украинци) са помилвани, завръщайки се без особени пречки в родината си“. И през 50-те и 60-те години на миналия век, с издигането на част от тези хора на партийни и икономически постове в Украинската ССР, започва тихото възстановяване на кървавата ОУН. След разпадането на СССР процесът се ускорява и придобива открити форми. Skandalno.net

Пею Благов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

5 коментара

  1. Що не кажете и че са убивали хора, както в източна, така и в западна Европа, де факто нацистите са използвани след ВСВ, да работят срещу самата Европа и срещу всички държави в Европа, те участват и в създаването на доста структори, включително и НАТО!

  2. Запада е блок, маскиран под съюзи и алианси. Тоя блок работи от хиляди години по един и същ начин. Рицари, ордени, католици, протестанти, просветители, революцоинери и всякаква паплач!

  3. Цивилните жители на Буча бяха разстреляни от нацистите „Боцман“
    „Боцман“ е добре познат, включително в Русия, с прякора Неонацистът „Малюта“ – Сергей Коротких.

    От 2014 г. воюва в батальон „Азов“.

    Именно той е дал зелената светлина да се стреля по хора без идентификационни знаци.

  4. Неотдавна по данни на КНСБ, се оказа, че 500 000 българи работят за по 500 лева на месец. Т.е. работят за заплата дори под минималната от 650лв.
    Не че КНСБ не са хайдуци и част от грабежа и от статуквото – шефа на КНСБ Пламенчо Димитров е тежък милионер. И ако чакаш Пламенчо и КНСБ да ти помогнат и да те защитят, по-добре чакай от умрял писмо, отколкото помощ от тях.
    В същото време правителството на американските кирчо-кокорчовски подлоги дават по 1200лв. месечно на украински „бежанец“. Украинските „бежанци“ или поне 80-90% от тях са много богати и заможни – освен с луксозни джипове и лимузини пристигат и с по цели куфари с долари и евро. Повечето от тях са нацисти и свързани по някакъв начин с нацистката хунта на Зеленски.
    Така 3-членно семейство украински „бежанци“ получава месечно по 3 600 лева и пей сърце!
    За сведение на БГ-робите: 3 600 лв. е почти годишната пенсия на един беден, гладуващ български пенсионер с 40 години трудов стаж!
    Отделно укро „бежанците“ са с привилегии и предимства при кандидатстване в училища и детски градини – напълно безплатно. Безплатно получават и медицинско обслужване – за сметка на ганьовските робове-данъкоплатци.
    А в същото време над 700 000 ганьовски роби са без здравно-осигурителни права, оставени да си умират тихичко, на спокойствие, изхвърлени пред вратите на болниците.
    Така е с продажното фашистко правителство на Киро Малоумното. Марионетно правителство угоднически надупено на козяшкото посолство.
    Кой е виновен? Киро Тъпото? Не, виновни са си самите ултра прости и страхливи ганьовски робове, че мълчат и не смеят да гъкнат от страх. Насрани от страх, скрити страхливо по мишите си дупки, все чакащи някой друг да ги освободи и да свърши тяхната работа!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *