Шойгу: ВСУ са загубили повече от 16 хиляди войници през май

Въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 16 000 войници през май, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

„Групировките на руските войски продължават да нанасят ефективни огневи поражения на противника. Само през този месец невъзвратимите му загуби възлизат на над 16 000 военнослужещи“, подчерта той.

Министърът уточни, че през същия период (от 1 до 29 май) руските военни са унищожили:

16 самолета;

5 хеликоптера;

466 дрона;

над 400 танка и други бойни бронирани машини;

238 артилерийски оръдия и миномети.

Освен това системите за противовъздушна отбрана на Русия са прихванали 29 британски крилати ракети Storm Shadow и близо 200 американски снаряда за РСЗО HIMARS, посочи военният министър.

Руските сили следят западните доставки за Украйна и при откриване на пратки нанасят високоточни удари . При тази стратегия на руските въоръжени сили, какъвто и да е обемът на военната помощ за въоръжените сили на Украйна, той няма да повлияе на резултата от войната, посочи ръководителят на руското министерство.

„През последните дни големи складове със западни оръжия в Хмелницки, Тернопол и Николаев бяха унищожени, беше поразена американска зенитно-ракетна система „Пейтриът“ в Киев“, заяви Шойгу.

Министърът на отбраната добави, че въоръжените сили реагират възможно най-сурово на всяка украинска атака по територията на Русия.

През април, както съобщи Шойгу, невъзвратимите загуби на украински военнослужещи за киевския режим са били повече от 15 000.

Днес изявление направи и прессекретарят на руския президент. По повод среднощната украинска атака с дронове по Москва Дмитрий Песков заяви, че тя е била в отговор на „нашите ефективни удари по един от техните центрове за вземане на решения. Центърът беше напълно унищожен заедно с целия висш команден състав вътре“. Също така той похвали работата на руските системи за противовъздушна отбрана, пише „Известия“.

„Мога само да кажа, че противовъздушната отбрана в Московска област се справи брилянтно“, заяви представителят на Кремъл.

Той отбеляза, че работният ден на руския президент Владимир Путин днес е започнал рано. Държавният глава своевременно е получавал информация от Министерството на отбраната, кмета на Москва Сергей Собянин, губернатора на Московска област Андрей Воробьов и Министерството на извънредните ситуации.

„Всички работеха както трябва, работиха добре, системата за ПВО сработи. Ясно е, че става дума за отговор на киевския режим на нашите ефективни удари по един от центровете им за вземане на решения. Центърът беше напълно унищожен заедно с целия висш команден състав вътре Не мога да кажа повече по тази тема“, обясни Песков.

Припомняме, че тази нощ осем дрона на ВСУ атакуваха Москва. Всички са били свалени: три със средства за радиоелектронна борба много преди да стигнат столицата и пет със системи за противовъздушна отбрана „Панцир-С“ в района на Москва. Няма пострадали граждани, няколко сгради са с леки повреди вследствие на паднали отломки от унищожените дронове, заявиха от руското Министерство на отбраната и от московското кметство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. La Russie crache le morceau : «L’Europe est dominée par les États-Unis qui veulent sa mort et son effondrement est proche» Русия изплю камъчето: „Европа е доминирана от Съединените щати,които искат смъртта й и колапсът й е близо“ Съсипването на Европа като икономически конкурент е основната цел на Щатите.Ние трябва да се освободим по най-бързия начин от всякакви евроатлантически боклуци, които ще ни довършат като народ и държава.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.