Столтенберг: НАТО поставя ядрените си оръжия в готовност

Страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

В интервю пред британския вестник „Телеграф“ той заяви, че има оживени консултации между страните членки прозрачността около ядрените арсенали да се използва като средство за възпиране на геополитическите ни противници. „Няма да се впускам в оперативните детайли колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност и колко ще останат на склад, но трябва да се консултираме по въпроса. Именно това и правим“, заяви той пред изданието.

„Прозрачността изисква от нас да изпратим пряко послание на Русия и Китай, че ние сме ядрен съюз. Целта на НАТО, разбира се, е свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени арсенали, а НАТО не, е по-опасен свят“, посочи генералният секретар.

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядреното оръжие е „най-сигурната гаранция за сигурността“ на НАТО и средство за опазване на мира.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти предупреди, че Москва би използвала ядрено оръжие, за да се защити при крайни обстоятелства. Той обвини САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света към ръба на ядрен сблъсък, предоставяйки на Украйна оръжие за милиарди долари, част от което се изстрелва по територията на Русия.

НАТО, което заема все по-значима роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за ядрените си арсенали, макар и да се знае, че САЩ са разположили ядрени ракети на няколко места в Европа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. А държавите си, поставяш ли в готовност за разруха? ДТЕМайката!

  2. Зеленски и кликата му там да се маха и да не ни спира търговията с Русия! Цирея Украйна, също да се връща в Русия и Руската Федерация, където е реалната им родина и повече да не всява конфликти и стрес, нацизъм!

  3. НАТО е нелегитимна организация и отдавна не трябваше да съществува!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.