След Руски Удар: Сателитната мрежа на Starlink в Украйна е УНИЩОЖЕНА, Киев изгуби връзка с фронта

Ударът е ключов, защото чрез сателитите на Starlink украинското командване ръководеше бойните части и извършваше разузнаване.

Припомняме, че в началото на октомври собственикът на SpaceX и Starlink Илон Мъск разгневи Киев, като предложи план за прекратяване на огъня, който ще доведе до отстъпване на украинска територия на Русия

Системата за спътникови комуникации на Starlink, използвана от украинското командване за комуникации с бойните части, насочване на дронове и разузнаване на бойното поле, е напълно излязла от строя. Това съобщи лидерът на движението „Ние сме заедно с Русия“ и член на Главния съвет на военно-гражданската администрация на присъединилата се към РФ Запорожка област Владимир Рогов.

„Системата за комуникации на Starlink в подконтролната на режима на Зеленски територия в постукраинското пространство е излязла от строя, съобщават различни източници. Ракетните удари са прекратили работата на много терминали за спътникови комуникации на Starlink. В Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ситуацията е близка до загуба на управлението на подразделенията“, написа Роговр в своя Telegram-канал, съобщава ТАСС.

Агенцията припомня, че на 7 октомври британският в. Financial Times съобщи, позовавайки се на украински официални лица, че Starlink е започнала да прекъсва в зоната на военните действия. Според източниците, „катастрофална загуба на връзка“ е била установена в Донбас, Херсонска, Запорожка, Днепропетровска и Харковска области. Според изданието прекъсването на комуникациите е предизвикало паника в редовете на украинските подразделения.

Запитаните от FT украински експерти смятат, че причината за проблемите може да е в умишлено решение на американската компания Starlink да ограничи достъпа до нея на контролираните от Русия територии.

Припомня се, че на 27 февруари основателят и собственик на SpaceX Илон Мъск съобщи, че е открил достъпа до своята глобална система за спътникови комуникации Starlink на територията на Украйна. През март американски медии съобщиха, че украинската армия използва спътниковата система Starlink за нанасяне на удари по руските войски след като Русия блокира интернет каналите за комуникация на украинската армия. А на 3 октомври самият Мъск разказа, че SpaceX е похарчила 80 млн долара за пускането и поддръжката на Starlink в Украйна.

FT припомня, че хиляди терминали Starlink, произведени от SpaceX, бяха закупени от правителството на САЩ и групово финансирани от донори, за да помогнат на украинските войски да управляват дронове, да получават жизненоважни разузнавателни актуализации и да комуникират помежду си в райони, където няма други сигурни мрежи. Системите, които свързват малка антена към терминал с височина 35 сантиметра, също така осигуряват интернет за украинските цивилни.

Проблемите със Starlink бяха особено остри на юг около областите Херсон и Запорожие, но също така се случиха и по фронтовата линия в източен Харков, Донецк и Луганск, казва украински източник за FT.

Друг официален представител на Киев каза, че прекъсванията на връзките са били широко разпространени и са довели до панически обаждания от войници до линиите за помощ. И двамата украински служители казаха, че проблемите са възникнали, когато войниците са освободили територия, завзета от Русия, и са преминали в настъпление през фронтовата линия.

Трима войници, действащи на фронтовата линия, потвърдиха, че техните системи Starlink са спрели да работят по време на битки. Няколко терминала не са работили през последните дни в новоосвободените райони близо до Харков, където украинците оказват натиск на изток към района на Луганск, според един от войниците, който е част от специалните сили, воюваща в района.

Междувременно в началото на октомври Мъск разгневи Киев, като предложи план за прекратяване на огъня, който ще доведе до отстъпване на украинска територия на Русия. Според Мъск границите между Русия и Украйна трябва да бъдат решени чрез нови референдуми в спорните области. Той също така каза, че признава Кримския полуостров за руски и посочи, че вярва, че рускоезичните райони в Южна и Източна Украйна „предпочитат Русия“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Иланчо, много се моткаш, бате, а ние нямаме време да те чакаме!

    Едно послание което руснаците научиха от западните си благодетели през 90-те

    Каквото посееш, това ще жънеш!

  2. Добре, де! Добре! Мир да има. Украйна се изтегля до Галичина. НАТО отвъд Линията Карзън (Източна Европа, славянските племена), а Илон Москва пуска доживотен, неограничен Интернет на всички. Найс, а?

  3. Сега ясно ли е на укронацистите и на хазарската мафия кой командва парада? Ако не – значи искат да им се обяснява още с високоточни ракети.

  4. Ще строим….. Затвор!
    По Никола Вапцаров

    Строиме Затвор, огромен Затвор
    със яки бетони стени.
    Мъже, жени, народ
    строим Затвор за живота!

    Децата се раждат незаконно
    без семейство, без бащи
    хиляди, маса, народ
    без усмивка, без живот!

    Нова смяна идва убита,
    без покрив, надежда и блян.
    Затвора става божа обител
    манастир за житейски съдби!

    Мъже, жени, народ
    защо строим Затвор за живота?

    1 декември 1987 г.

    Стефан Чолаков, Затвора Враца

  5. Движението Талибан победи без спътникова връзка, без танкове и авиация, без дронове и инженерни войски. Силата на мъжете водени от Аллах смазва всички неверници! Ахмат Сила!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *