„Ройтерс“: Доверието в българските медии пада заради подкрепата им за Украйна

„Наблюдава се спад в доверието у българските медии и това е дълготрайна тенденция. Произтича до голяма степен от политическата поляризация в България – в момента подхранвана от различията в мненията на хората относно войната Русия-Украйна. И от усещането, че независимостта на медийните компании е компрометирана по икономически причини или от бизнесмени с близки връзки в политиката.

България остава основен доставчик на оръжие за Украйна. По-голямата част от политическия елит и основните медии подкрепят санкциите срещу Русия и помощта за Украйна, но значителна част от населението се противопоставя на тези политики и декларира, че има ниско доверие в медиите и парламента на България“. Това пише „Ройтерс“ в най-актуалния си доклад за доверието в новините, разпространявани от основните медии в страната.

15 изтъкнати новинарски бранда са включени в скалата на годишния доклад, изготвен от Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд.

„Като най-бедната страна в Европейския съюз с постоянно намаляващо население и малко хора, готови да плащат за новини, България предлага ограничени възможности за бизнес в медийния сектор, изключвайки сливанията и придобиванията. Всеки голям разпространител на информация в страната е собственик на телекомуникационна група, която насочва своите абонати към услуги, фокусирани предимно върху развлеченията, а не върху новините“, пише в доклада си „Ройтерс“.

„През февруари 2024 г. United Group, водещ медиен конгломерат в Централна и Източна Европа, който притежава търговската телевизионна компания Nova Broadcasting Group, придоби и последния голям независим телевизионен доставчик Bulsatcom. Появиха се обаче хипотези, че самата компания United може да бъде обявена на търг от основния си акционер BC Partners.1

Ако това се случи, това ще бъде третата смяна на собствеността на Nova Broadcasting Group за последните 5 години, което показва интензивното, но несигурно развитие на медийния пазар в България и региона. Що се отнася до пазара на онлайн реклама, приходите се разпределят между водещите телевизионни оператори и големи платформи като Meta/Facebook и Alphabet/Google“, се казва още в изследването.

Авторите на изследването посочват, че медиите в България, особено печатните и радиата, се опитват да привлекат рекламодатели и реклами, като отразяват крайно положително проекти и събития на организации като банки, застрахователи, болници и дори университети.

„Дори най-големите медийни компании трябва да правят редакционни компромиси, когато става дума за приходи от реклама. Така например през август 2023 г. една от водещите компании за бутилиране замърси река, като на практика уби цялата риба надолу по течението, но двете големи телевизионни компании изобщо не отразиха новината за причинената екологична катастрофа, тъй като компанията е голям техен рекламодател, пише „Ройтерс“.

„Междувременно традиционните медии пуснаха подкасти или платформи за онлайн стрийминг на новини, но най-голяма аудитория в интернет привличат журналистите със солиден брой лични последователи. Те включват бивши мейнстрийм журналисти с независими предавания без спонсори, критикуващи позициите на България в подкрепа на Украйна и подкрепящи Русия. Става въпрос за журналисти и инфлуенсъри със свои YouTube, TikTok и Patreon канали.

Сред най-успешните такива са Мартин Карбовски – бивш журналист от бТВ и Нова тв и Петър Волгин, бивш журналист от БНР“, отбелязва „Ройтерс“.

Източници: reutersinstitute.politics.ox.ac.uk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. За това данъчните започнаха да се оглеждат за приходи от YouTube, Patreon и TikTok.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.