Путин: Многополюсен световен ред заменя „правилата“ на Златния милиард, обслужващи единствено егоистичните му нужди!

Москва е благодарна на Пекин за правдивата позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в разрешаването на кризата, заявява руският президент Владимир Путин в интервю за китайския в. „Женмин жибао“ в навечерието на тридневното посещение на китайския президент Си Цзинпин в Русия, което започва днес.

Путин заявява, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на западните спонсори на този конфликт за „сериозен диалог с отчитане на реалностите“, съобщава ТАСС.

Руският президент припомня, че Западът е разпалил конфликта в Украйна в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред под негов диктат. От друга страна, заявява Путин, Русия и Китай „последователно работят за замяната на този модел със справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви „правила“, обслужващи единствено крайно егоистичните нужди на „златния милиард“ за сметка на развитието на целия останал свят“.

Руският президент заявява, че НАТО грубо нарушава принципа за неделимостта на сигурността. „Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и направо опасни действия на алианса, които могат да подкопаят глобалната ядрена сигурност“, казва Путин, визирайки опасността украинският конфликт да прерасне в ядрен.

Путин определя руско-китайските отношения като „крайъгълен камък“ на регионалната и на глобалната стабилност и като образец за хармонично сътрудничество между големи държави.

В статията си той прави прогнозата, че стокообменът между Русия и Китай още тази година може да надхвърли 200 млрд. долара. Освен това, заявява Путин, делът на разплащанията в национални валути нараства буквално ежедневно, което прави двете страни „все по-суверенни“.

Руският президент определя новия газопровод „Силата на Сибир-2“ за доставка на руски газ в Китай като „сделката на века“. Той посочва, че нараства износът на руски нефт и въглища за Китай. Като други сфери на успешно сътрудничество Путин споменава строителството на енергийни мощности в Китай от руски фирми, съвместните проекти в индустрията и селското стопанство, развитието на нови технологии и сътрудничеството в космоса.

Руския президент определя Си Цзинпин като „мой добър стар приятел“, с когото го свързват „най-топли отношения от десетилетия“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.