Путин и Байдън са се договорили за връщане на посланиците на САЩ и Русия (С ВИДЕО)

Владимир Путин и Джо Байдън са се договорили за връщане на отзованите посланици и дипломати на САЩ и Русия. Това стана ясно на пресконференцията на Путин след срещата, която е първата помежду им.

Двамата президенти разговаряха общо близо четири часа, отначало в тесен формат, а след кратка почивка – в разширен състав с делегации. Разговорите се проведоха във вила „Ла Гранж” в Женева.

„Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, американският посланик – в Москва и руският – във Вашингтон, ние се договорихме и този въпрос да се разреши през следващите дни“, заяви Путин.

Той квалифицира разговорите с Байдън като „конструктивни“ и заяви, че са се провели без никаква враждебност. Освен това двете страни започвали консултации по темата с кибератаките.

„По много теми и събития оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрирахме желание да се разберам една – друга и търсихме пътища за сближаване на позициите ни. Разговорът беше много конструктивен“, заяви Путин.

Той съобщи, че е обсъдил с американския си колега широк кръг от въпроси – от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика. „Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурността, регионалните конфликти, търговските отношения. Обсъдихме и евентуално сътрудничество в Арктика“, каза Путин.

Руският държавен глава изтъкна, че отговорността за стратегическата стабилност в света би следвало да се дели поравно между САЩ и Русия. „Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, както и по качество на съвременни ядрени оръжия“, изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Руският президент обяви, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро удължения договор за контрол на въоръженията „Нов СТАРТ“.

Путин съобщи също, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността, предава още БТА.

Руският президент посочи, че през последните 10 години срещу Русия е имало множество мощни кибератаки, които идват от САЩ.

И добави, че Вашингтон не бива да се безпокои от руска милитаризация на Арктика. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив – очаква в този регион от света двете страни да си сътрудничат.

По-късно Джо Байдън също направи изявление пред медиите:

„Тонът на цялата среща беше добър, положителен. Нямаше някакво напрежение. Изказахме различни мнения, не се съгласявахме, но нямаше някаква хиперболизирана напрегната атмосфера”, заяви той.

„Непрекъснато повтарям – ние не очакваме нашите правителства да ни дават някакви права. Те са ни дадени по рождение. Точка. Това казах и на него. Затова повдигаме въпроса за Алексей Навални. Всички мъже и жени имаме еднакви права. Всички искаме да сме свободни”, каза още Байдън без да спомене и думичка за подложения на чудовищни репресии в британски затвор журналист и изобличител на американските военни престъпления Джулиан Асанж .

„Повдигнах и въпроса за двамата американски граждани, които са в руски затвори. Повдигнах и въпроса за свободата на медиите в Русия”, заяви Байдън.

„Казах още, че има общ интерес да си сътрудничим в името както на американския народ, така и на целия свят. Подписването на документ, гарантиращ стратегическата сигурност на планетата е такова нещо”, допълни американският президент.

По думите му е в интерес и на САЩ, и на Русия е да са сигурни, че в Иран не се изработват ядрени оръжия. „Въпросът е с руснаците да си сътрудничим, а не да сме в конфликт”, добави Байдън.

Байдън каза още, че отношенията на САЩ с Русия трябва да са стабилни и предсказуеми.

От миналата седмица насам Джо Байдън държеше да покаже, че за разлика от Доналд Тръмп, той държи на мнението на партньорите си от Западна Европа. Затова и се яви лично на срещите на Г-7, НАТО и ЕС – за да си осигури подкрепата им за тези преговори с Русия.

Байдън обяви темите на разговора с Путин предварително: кибератаките, дезинформацията, Украйна, Беларус, човешките права и особено съдбата на Алексей Навални. В интервю преди срещата, Путин изрази надежда Байдън да се окаже по-малко импулсивен от предшественика му.

Виж пресконференцията на Владимир Путин след срещата с Байдън!

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/8U9wbS-ZGpg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. Явно резултата от срещата е не задоволителен.
    Какво основно направи впечатление : руската страна отново започна да използва израза “ …нашите партньори…“, което в никакъв случай не е проява на слабост , а по скоро на протегната ръка за разбирателство.
    В същото време агресивния тон на американците не е успокоен и явно все още не са осъзнали ,че светът е друг.
    На края, така или иначе анализаторите не очакваха никакви последствия от тази среща.Защото решенията ( за свери на влияние ),вече не се вземат по „ОС“ а по равнобедрен триъгълник. Т.е. на тази среща липсваше третият връх – Китай.

  2. От 6 важни въпроса /мача/ 5 на нула за Путин и един равен по въпроса за посланниците.Които е гледал директно пресконференцията му е ясно.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *