Овчаров: Цената на природния ГАЗ у нас ще скочи двойно, а не само с 35 %

2

Цената на природния газ в България ще скочи двойно, а не както ни обясняват от правителството с 35 %, заяви днес бившият енергиен министър Румен Овчаров в предаването „Тази събота“.

„А двойно по-високата цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Тези продукти са над 20 % от цялата промишлена продукция на България. Изразено в парична сума, това е над 43 милиарда лева годишно производство“, допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му не съществува евтина алтернатива на руския газ и затова досега никой не е прекъсвал отношенията си с „Газпром“, защото алтернативите са много по-скъпи и крайно несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво, доставяно по тръба. „Не можеш да градиш сериозна икономика, разчитайки на корабни доставки през океани и морета от другия край на света“.

Бившият енергиен министър смята, че с изявленията си за енергийна независимост и справяне без руски газ, вицепремиерът Асен Василев „си прави пиар, говорейки напълно несъстоятелни неща“, а причината да го прави е, че „се кани да заеме премиерския пост след Кирил Петков“.

Овчаров сравни Василев с „един друг финансов министър – Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но накрая те го напляскаха“.

„Освен че поставят България в драматично тежки условия, управляващите от ПП връткат и дребни далавери“, заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден страната ни е наела газов танкер от фирма в Швейцария, „от която идва настоящият директор на „Булгаргаз“. С този танкер Петков и Василев смятат доставят газ от Тринидад и Тобаго. Само да ви кажа, че конкретно този газ ще ни струва между 3 и 4 пъти повече от руския“, заяви Румен Овчаров.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да е готова през юни. В студиото на „Тази събота“ той показа документи, които показват, че строителните работи по съоръжението се извършват „без проект, а по схеми“ и не отговарят на изискванията за безопасност.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Бях на работа 4 години в Ирак, като икономически съветник в посолството Там Булгаргиомин правеше проучвания за газ и петрол. Както се очакваше нищо не откриха.Булгаргеомин понесе огромни загуби, за сметка на бюджета на НРБ. И ние тръгнали да продаваме на краставичар на краставици. Ирак е една от най-богатите страни на газ и петрол. Там всичко е открито и проучено. Вместо да го търсят у нас, те са тръгнали да гонят печалба. Навремето беше на мода да се строят гиганти. Открихме малко и при това изключетелно бедна руда в Кремиковци и веднага гигант МК Кремиковци. Открихме газ в Чилев Врачанско и петрол край Плевен и веднага гиганти – „Химко-Враца“ и „Плама Пливен, а завода за пътностроителни в Дебелец е зокрит.

  2. Да скочи не двойно, а тройно да скочи. Щом кирчо, кокорчо, лорерчо и цялата шайка мошеници са все още начело на държавата, а ние кротичко си седим, значи ни харесва как ни управляват.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *