Началникът на френската армия: Конфликтът с Русия доказва, че общественото мнение трябва да се контролира

Конфликтът между Русия и Украйна потвърди, че днешната война изисква контрол на общественото мнение, като се контролира каква информация да се предоставя на хората. Това е заключението на началника на Генералния щаб на френската армия.

В интервю за Defense News френският генерал Пиер Шил заяви, че конфликтът в Източна Европа е „променил динамиката на бойните действия“. Той добави, че в допълнение към ключовите постижения на бойното поле – като по-широкото използване на дронове и военната адаптация на гражданските технологии – кризата е доказала, че потокът от информация трябва да бъде контролиран, „за да повлияе както на националното, така и на международното обществено мнение“.

„Армията играе решаваща роля в информационната област“, каза Шил. – „Без капацитет да убеди и да противодейства на враждебното влияние, всяко военно участие може да се провали. Появата на социалните мрежи засили тази представа и значително ускори разпространението на информация, независимо дали е вярна или невярна, като същевременно увеличи нейния обем, обхват и резонанс“.

Докато западните медии и правителства вървяха до голяма степен в крак с посланията си за Украйна, обществената подкрепа за финансиране на конфликта намаля. Проучване на Harris Poll, публикувано през февруари, показа, че  71% от американците смятат, че правителството им трябва да изиграе роля в подпомагането на преговори за край на войната между Украйна и Русия.

Шил каза, че други уроци, научени в Украйна, включват значението на наблюдението с дронове на далечни разстояния, риадоелектронната борба и използването на оръжия с по-голяма смъртност. Военните също са изправени пред по-голям натиск за защита на цели от голямо значение, като командни пунктове, в епоха, когато технологичният напредък улеснява откриването на техните местоположения.

Френската армия разположи повече от 500 войници на източния фланг на НАТО в Румъния четири дни след началото на конфликта между Русия и Украйна през февруари 2022 г., отбеляза Шил. По-късно тези сили са били разширени до над 1000 войници, включително отряд за противовъздушна отбрана и преден команден център.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. На не мой генерал Шил му се прищяло да милитаризира общественото мнение, но генерале, ти си под златен дъжд, всичко от заплати, дрехи, храна оръжие някой ти го плаща, и искаш да те издържа с лепенка на уста. От всички в социума се отнема доход за кой знае неясна цел, цени, данъци растат, страдат всички, техните пари вместо личностно развитие, бадева трошат.

  2. Биха ли пояснили анторите терминът „началникът на армията“. Означава ли това, началник на Генералния Щаб? Звездите върху нашивките на рамената му не могат да се преброят, но съдейки по двете звезди върху левия джоб на мундира му, той е генерал-майор. Доста ниско звание за такава висока длъжност. Дотам ли е изпаднала Франция? Макрон ли прочисти Генералитета. За сравнение у нас имаме началник щаб четиризвезден (пълен) адмирал по една за всяка гумена лодка подервена от ФАЩ в замяна на унищожения български ВМФ.
    Да живей!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.