Медведев: Русия успя да предотврати изтичането на учени

Русия, въпреки санкционния натиск, успя да предотврати масовото напускане на учени, но ситуацията в тази област трябва да продължи да се следи отблизо. Това каза заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев на заседание на президиума на президентския съвет по наука и образование, съобщават руски медии.

Въпреки трудния контекст, успяхме да избегнем масивен отлив на водещи учени от Русия, включително тези, които ръководят изследователски екипи. Въпреки че това също не е лесно, трябва да наблюдаваме тази област възможно най-отблизо и да вземаме бързи решения, ако е необходимо”, заяви Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация отбеляза, че Западът се опитва да пречи на научното сътрудничество на Русия с други страни, но Москва все още има много партньори в чужбина, които се интересуват от сътрудничество.

Ние продължаваме да разширяваме международното сътрудничество в областта на науката. И тук, разбира се, нашите противници се опитаха да му нанесат максимални щети, най-чувствителния удар„, каза Медведев. Въпреки това, според него, Русия „запазва партньори в много страни по света, които са искрено заинтересовани да работят с Руската федерация“.

Медведев посочи, че Русия заема водеща позиция по отношение на абсолютния мащаб на заетостта в науката, а по брой специалисти, ангажирани в научни изследвания и разработки, тя е на пето място в света.

Русия остава един от световните лидери по отношение на абсолютния мащаб на заетостта в науката. По отношение на броя на персонала, отговорен за научноизследователската и развойна дейност, страната ни е на пето място в света”, допълни още Медведев.

Медведев отбеляза, че Русия също заема водеща позиция по отношение на разходите за наука. Така през 2022 г., според него, обемът на средствата, отпуснати за тази област, възлиза на 1,4 трилиона рубли.

В същото време общите разходи за иновационни дейности възлизат на 2,7 трилиона рубли“, каза Медведев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.