Лавров разказа за пропуснатия сигнал от Путин: Посланиците слушали и мълчали

Русия руши илюзиите на САЩ. Вашингтон, в смъртната си агония, вече действа изключително чрез изнудване и заплахи. Руският външен министър Сергей Лавров обяви нарастващата паника на алианса и анализира актуалната ситуация в Украйна. Подробности – в статията долу:

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров събра чуждестранните посланици, включително и западните такива и им изнесе реч – сигнал към Запада: „Задачата на западните правителства да изолират страната ни и да спрат или забавят нейното развитие, е невъзможна“.

„Но качеството на лидерите на повечето западни държави ни позволява да предположим, че те са на път да превърнат илюзиите и утопиите си в своя практическа програма за действие. Е, както се казва, нека опитат. Всичките им по-нататъшни опити да ескалират дори с още малко украинския конфликт, ще завършат с провал. Това е извън съмнение.“– каза Лавров.

Всички опити на Русия да обясни на Запада позициите си, потъваха в пясъка“

Десетилетия наред Русия се опитваше да намери компромис с НАТО чрез разумен диалог. Но американските и западните лидери само кимаха с глава, оставайки глухи за нашите предложения за разумно сътрудничество, каза Лавров на западните дипломати.

Осъзнавайки безполезността на по-нататъшните отношения с тези държави, Русия реши да им изпрати сигнал. Лавров поясни, че този сигнал е била речта на Владимир Путин на Мюнхенската конференция през 2007 г., когато руският президент „откровено, но естествено учтиво привлече вниманието на западните лидери“.

Тогава руският президент каза, че Западът няма да може да диктува волята си на всички и за всичко, че светът е много по-разнообразен от западната цивилизация, която деградира пред очите ни в някаква утопична и зловредна неолиберал-глобалистка идеология.

„И тези думи на Владимир Путин не бяха взети на сериозно от САЩ и останалите страни от НАТО – усмихваха се с ирония и пренебрежение докато Путин им говореше. Така всички руски обяснения за това кое е законно и справедливо, и кое не – потънаха в пясъка,“– посочи Лавров.

Но с избухването на конфликта в Украйна западните държави, които са в орбитата на Вашингтон, започнаха да се гърчат като змии в тиган. Съединените щати се борят с всички сили и средства да не загубят хегемонията си на международната арена, а това става все по-трудно осъществимо.

Съединените щати се борят да запазят отминаващата еднополюсна ера с помощта на изнудване и заплахи. Световният ред, който САЩ наложиха и се опитват да продължат да налагат на целия свят, приключва в страшна агония– отбеляза Лавров.

Руският външен министър каза още, че с помощта на НАТО Вашингтон продължава да държи Европа в пълно подчинение, както направи с Русия през 90-те години. Сега това засяга в по-голяма степен Германия, където все още се намират десетки американски военни бази.

Така че нашите германски „партньори“ в „Северен поток“ мълчаха, когато Щатите взривиха и двете линии на газопровода, за да елиминират Германия като свой конкурент в доставките на газ за Европа.

Германците се съгласиха да започнат да плащат два пъти повече за американски втечнен природен газ, отколкото плащаха за доставките на руски газ по тръбопровод. Съгласиха се да ликвидират икономиката и благосъстоянието си, които няколко немски поколения градиха в продължение на 80 години. И причината за това безропотно немско самоубийство са американските военни бази на тяхна територия. Съединените щати се нуждаят от НАТО, за да държат Европа в подчинено положение,– каза Лавров.

Русия да не започва спецоперация“

Но амбициите на САЩ за подчиняването на други държави чрез неговия инструмент НАТО не се ограничават само до Европа. Говорейки за възможното развитие на сценария, Сергей Лавров предупреди посланиците на страните от Азиатско-тихоокеанския регион за опасността от амбициите на НАТО.

„Американците се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег, за да изследват нови територии, включително Филипините.

И съм сигурен, че някои страни в Азиатско-тихоокеанския регион ще получат ултимативни искания и натиск от САЩ да предоставят територията си за тези американски оръжия,“– прозвуча предупреждение към партньорите на Русия в региона от устата на външния министър.

Коментирайки речта на Лавров пред чуждестранните посланици политологът Елена Панина отбеляза, че американските ракети потенциално могат да бъдат разположени в Япония и Южна Корея.

„Ако Русия не беше започнала специалната военна операция, тези ядрени комплекси най-вероятно щяха да се появят първо в Украйна по периметъра на руските граници. Така с нашите активни действия сдържахме тяхното разполагане в Европейския театър на военните действия,“– написа тя в своя Телеграм канал.

Както правилно каза Сергей Лавров, още в първия президентски мандат на Владимир Путин Русия започна да възвръща своето достойнство. И предяви претенции да се завърне на първостепенното място на международната арена, което по право й принадлежи. Но САЩ не взеха това на сериозно. Сега ситуацията е съвсем различна.

Именно това че осъзнаха нашата сила сега им пречи да влязат в мирен диалог с нас. Това ги кара сега отчаяно да харчат и последните си милиарди за помпане на „стероидните“ военни мускули на НАТО. Междувременно стотици ковчези с военни наемници на страните от алианса се връщат всеки месец от Украйна към Франция, Полша и САЩ…

Олег Беликов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. В една мъдра игра съществува термин – “ липса на полезен ход“. Той определя това състояние на един от играчите в шахматната партия, при което всеки бъдещ ход води или до незабавна загуба на партията или до патова ситуация в която нито един от двамата играчи е победител. Мисля си, че съвременното общество е в тази ситуация. САЩ не искат да признаят провала на своята дългогодишна политика на единствен световен хегемон. Няма техен ръководител – президент, който да допусне името му да се свързва с такъв факт. В досегашната история подобно развитие на остра криза няма а и събитията от Афганистан са твърде скорошни. Русия е особен случай. Да си има човек работа с руснаци и с Русия в цялост е твърде сложно и не е за интелекта на Америка. При руснаците винаги има една граница на уважение и зачитане на тяхното становище по каъвто и да било въпрос, която не може да бъде премината. Всеи опит за преминаване отвъд тази граница е фатален. В нашия случай ние вече чухме – „мы большуе на братушки“ – достатъчно ясно и расноречиво. Русия каза, че за нея има червена линия и отвъд нея тя няма да отстъпи. Но никой зад океана а и в София не се съобрази с това. Сега руснаците няма да отстъпят при никакъв натиск дори това да им коства пълно унищожение – заедно с целия останал свят. Бъдещето е много тревожно и искаме или не, ние също сме част от него.

    • Хич даже не ми е тревожно.
      По-добре България да бъде напълно изпепелена, отколкото да остане в ръцете на сатанисти, чифути, мюсюлмани и антибългари….
      Тези, които сме избрали да застанем с Бог не им се плашим.
      Да треперят уродите, които женят дъщерите си за белопишковци и негри.

  2. Войната бе неизбежна, а пламнала в окрайнина е топография. Русия има всичко, земя, ресурси, народ, красавици жени различни от едрозъбестите кроманъонки петниста порода. И как да ги обичаш щедро одарени. Както северния полюс компасната стрелка привлича неизменно, така и сегашната война. И изместили се северния полюс в изток войните на земята ще се спрат

  3. 65% от всички ресурси на планетата са на територията на Русия.На западните копои им текат лигите при тази мисъл…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.