Кремъл: Столтенберг отчаяно нагнетява напрежението

Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страните от алианса обсъждат привеждане в пълна готовност на ядрените си арсенали е поредният техен опит да ескалират напрежение, но това изявление издава и отчаяние. Това заяви на брифинг прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

„Това не е нищо повече от пореден опит на Запада да ескалира напрежението, но изявлението издава и отчаяние“, описа изявлението на генералния секретар на НАТО говорителят на Кремъл. Изявлението на Столтенберг, отбеляза Песков, противоречи дори на общата позиция от вчера на на т. нар. форум за мир в Швейцария. „Това, което каза г-н Столтенберг, е в пълно противоречие с въпросната декларация, която беше приета вчера. В нея се пише, че е недопустимо страните да използват ядрената реторика. Считам, че с днешното си изявление Западът се опитва да прикрие провала на напълно безсмислената си конференция за Украйна в Швейцария“, каза говорителят на Путин.

Песков добави, че за разлика от политически фигури от западните страни, руският президент Владимир Путин никога не засяга ядрените въпроси „по собствена инициатива и е много внимателен към това“. „Когато президентът Путин говори по този въпрос – по военните ядрени въпроси – то тези му думи винаги са в отговор на нечии въпроси по тази тема, на въпроси на журналисти, най-често западни журналисти“, отбеляза Песков.

Столтенберг разказа за плановете на НАТО да постави в готовност ядрените си арсенали в интервю за „Дейли телеграф“. Той отбеляза, че алиансът се страхува, наред с други неща, от нарастващата ядрена мощ на Китай и затова в момента обсъжда колко точно ядрени глави трябва да извади от складовете си и да поставени в бойна готовност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.