Китай: Г-7 представляват едва 10% от населението на света и икономиките им западат – нямат право да говорят от името на международната общност

Жителите на страните от Г-7 представляват едва 10 % от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен.

Групата на седемте включва шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Г-7 не може да говори от името на международната общност. Той представлява само 10% от световното население, а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.

Той отбеляза, че тази асоциация „отдавна вече не изпълнява целта с която е създаден – да координира и стабилизира международната икономическа среда, а организацията все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни“.

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианското председателство от 13 до 15 юни в южната италианска област Пулия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на шестте страни и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигнаха и въпроса за „намаляване на зависимостта от Китай“.

Тяхното изявление от срещата на върха подчерта, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но „ще продължи да предприема действия за защита на бизнеса ни от нечестни практики. Целта ни е да изравним условията на играта и да намалим продължаващите вреди, които произтичат от икономическите ни отношения с Китай“.

Г-7 заяви също, че ще предприеме действия срещу китайските финансови институции, които “помагат на Русия да се сдобива с оръжия за войната й срещу Украйна”.

Преди дни Вашингтон наложи нови санкции на базирани в Китай фирми, доставящи полупроводници на Русия.

Със значително по-заплашителния си език от онова на миналогодишната среща на върха, сегашното изявление на Г-7 директно обвинява Китай, че извършва „милитаризация и дейности по принуда към други държави в Южнокитайско море“.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан отговори, че изявлението „клевети и атакува Китай“.

В изявлението бяха „преработени клишета, които нямат фактическа основа, правна основа и морално оправдание и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“, каза китайският дипломат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.