Историческото обръщение на Путин: Украйна бе създадена от болшевиките, тя е неделима част от нашата история

Жителите на Украйна са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги и приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни и семейни връзки, подчерта руският президент

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа два указа, с които признава независимостта на Донецката и Луганска народни републики. Това стана по време на извънредно обръщение към руснаците. Вижте историческата реч на Владимир Путин:

В обръщението си към народа Путин каза, че ситуацията в Източна Украйна е станала крайно критична.

„Още веднъж искам да подчертая, че за нас, руснаците, Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги и приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки“, подчерта в телевизионното си обръщение Путин.

„Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Но не искам да давам оценки, а да ви информирам за следващите стъпки.

„За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна е изцяло руско-съветски проект. Тя бе създадена изцяло от Русия и върху руски земи, населени от руснаци. После Сталин я превърна в съставна република на СССР, като й даде някои земи, придобити от СССР след двете световни войни, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи, принадлежали на Русия – като Крим например. Така се образува територията на съвременна Украйна“, подчерта Путин.

„Процесът на създаването на държавата Украйна започва едва след революцията от 1917 г. от Ленин и неговите съратници-болшевики, които конструират страната върху грубо откъснати исторически територии от самата Русия“, отбеляза Путин.

Според Путин Украйна (чието име значи „покрайнина“ – на руската империя- б.а.) може спокойно да си смени името на „Владимир Илич Ленин“, защото тъкмо той е нейният създател.

Според президента при създаването на СССР болшевиките са удовлетворявали всички прищевки на националистите в различните региони на бившата Руска империя, давайки им и изконно руски земи, които не им се полагат, защото никога не са били техни. Правели са го, за да получат подкрепата на останалите народи в СССР и да се задържат на власт с тяхна помощ.

И ако днес създадената от болшевиките Украйна действително иска така яростно прокламираната от нея декомунизация, то тя първо трябва да се разпадне. Русия е съгласна, отбеляза Путин.

Недалновидността на болшевиките да раздават изконно руски земи на съседните народи, доведоха до провала на СССР, а разпадането на историческа Русия лежи на тяхната съвест, отбеляза президентът в обръщението си към народа

„Две години преди разпадането на СССР неговата съдба фактически беше предрешена. Сега радикалите и националистите, в това число и преди всичко в Украйна, си приписват като заслуга извоюването на независимостта,“ отбеляза Путин.

Това обаче съвсем не е така, подчерта президентът.

Той отбеляза, че правото на републиките на излизане от СССР е било като заложена мина, тъй като бацилът на национализма в годините на съветската власт не е изчезнал.

Путин заяви, че след разпадането на СССР Русия си е сътрудничила с Украйна открито, честно и с уважение към нейните интереси.

Общите печалби за украинския бюджет от помощите на Русия за периода 1991-2013 г по експертни оценки възлизат на $250 млрд, обяви Путин. Той отбеляза, че Украйна се е възползвала безцеремонно от руската помощ, стигайки накрая до откровена кражба на руски природен газ от газопровода, минаващ през нейната територия към европейските държави.

„Към 2011 г. двустранните ни икономически връзки с Киев бяха в размер на 50 милиарда долара годишно – много повече отколкото търговията й с ЕС. Вместо честни партньорски отношения обаче, Украйна започна да проявява безцеремонно и нагло отношение. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. В един момент украинските власти започнаха да трупат дивиденти пред Запада чрез абсолютното отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия”, продължи той.

Според Путин още през 1991 г. Украйна е започнала да следва чужди политически интереси, които са започнали да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. „Интересите се състояха в това да правят услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на народа си по-добър. Започна борба между различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер – тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврата през 2014 г.“, допълни Путин.

Днешна Украйна е колонизирана и управлявана отвън страна. „Зестрата от имперските и съветските времена бе профукана и окрадена от днешния украински елит“, отбеляза Путин. Газопреносната и транспортната система на страната са дотолкова овехтели, че експлоатацията им е свързана с големи рискове.

Имаме преки доказателства, че агресивните действия на Украйна срещу Крим се вършат с решаващата подкрепа на чужди специални служби, отбеляза още Путин.

Той заяви, че имената на виновните за трагедията от 2 май 2014 г в Одеса са известни и ще бъде направено всичко, за да бъдат те открити и предадени на съд. Тогава, при обсадата на сградата на профсъюзите, националистическите западноукраински банди убиха най-малко 46 души, а десетки други бяха ранени, по-голямата част от тях от пожара, предизвикан от националистите с коктейли „Молотов“ – с единствената цел да избият всички руснаци и рускоговорящи в сградата.

Заплахата на Украйна отново да стане ядрена държава не е празнословие, Киев има възможности да направи това и Русия няма как да не се почувства заплашена, заяви още президентът.

САЩ изкарват Русия враг единствено защото с големия си мащаб Русия пречи на глобализационните им планове, заяви Путин.

Той отбеляза, че материалната подкрепа за т.нар. „протестен лагер“ на площада на Независимостта в Киев през 2014 г от страна на посолството на САЩ е възлизала на $1 млн на ден. А организацията и поддръжката на протестите в страната им е струвала по над 10 млн. ежедневно.

Радикалите, които се възползваха от спрадевливия гняв на хората срещу корупцията и системата в Украйна, доведоха до Майдана и държавния преврат, захранвани с огромно количество пари от Запада.

„При това те изпълняваха директните заповеди от чужди посолства и служби“, изтъкна Путин.

Влизането на Украйна в НАТО е пряка заплаха за сигурността на Русия, отбеляза президентът. Територията й е предвидена да послужи като преден плацдарм за удар на пакта срещу Русия, категоричен бе Путин.

Западът шантажира Русия със санкции, но предлог за тях винаги ще бъде намерен или изфабрикуван, уверен е той. Президентът обаче заяви, че Русия никога няма да отстъпи от своя национален суверенитет и своите ценности.

Отделно ще кажа и за Крим. Жителите на полуострова направиха своя свободен избор – да продължат пътя си заедно с Русия. 

На тази ясна воля на народа на автономна република Крим, киевските власти не можаха да противопоставят друго, освен агресивни действия, активиране на гнезда от екстремисти, в това число радикални ислямистки организации, прехвърляне на диверсионни групи за тероистични актове срещу обекти на критично важна инфраструктура, за похищение на граждани на Русия.

„И ние имаме преки доказателства, че тези агресивни действия се предприемат при подкрепата на чужди спецслужби“, заяви Путин.

„През март 2021 г Украйна прие нова военна стратегия. Този милитаристичен украински документ на практика е посветен изцяло на Русия, поставя си за цел да вкара чужди държави в конфликт с нашата страна. Стратегията предполага организирането в руски Крим и на територията на Донбас на терористична нелегална организация“, добави Путин.

Хората в Крим и Севастопол през 2014 г провалиха плановете на НАТО да разгърне инфраструктурата си на полуострова, заяви още руският президент.

„Построеният от американците Център за морски операции в украинския град Очаков на Азовско море им позволява да осигуряват действията на корабите на НАТО, вклчително използването на високоточни оръжия против Черноморския флот и нашата инфраструктура по цялото Черноморско крайбрежие. По онова време САЩ възнамеряваха да създадат подобни обекти и в Крим. Но хората от Крим и Севастопол провалиха тези техни планове и ние винаги ще помним това“, увери Путин.

Още през 1991 г. Украйна започна да следва чужди политически интереси, които бяха силно доходоносни за управляващия елит, но не и за обикновения народ. Интересите им се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на украинците по-добър.

Започна борба между различни олигархически кланове, а корупцията придоби особен характер – тя разяде украинското правителство. Именно тя създаде условията Западът да съумее да организира и осъществи преврата през 2014 г.“, допълни Путин.

„Майданът обаче не върна демокрацията в Украйна, а напротив – доведе ситуацията там до задънена улица. Днес Украйна е в много остра криза, заплашваща да срине напълно държавността и цялата й държавна структура. Само през 2019 г. 6 милиона украинци – около 15% от цялото население на страната, емигрираха да търсят хляб и нов живот извън пределите на страната си. Само през 2020 г. над 6 000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина“, каза още Путин.

По думите му експоатацията на газопреносната система на Украйна, която е създадена изцяло от Русия, „вече е в трагично състояние”. „Определен екип от западни съветници дава акъл на правителството на Украйна как да управлява. Посолството на САЩ в Украйна контролира борбата с корупцията – няма лошо, а къде са резултатите? Разбират ли украинците, че те отдавна не са независими? Приватизацията там отдавна загуби национален характер и придоби персонален?”, заяви Путин.

„В страната продължава и курсът на принудителна асимилация, вече има закон за „кримните“ народи; руският език вече бива премахнат от рекламите; преследва се свободното слово; Украйна вече има своите „западни куратори“, западни депутати в парламента, посегнаха дори на Украинската православна църква. И това не са просто приказки, а има конкретни документи: църквата стана циничен изпълнител на правителствените решения – това е против духа на единството и всичко останало.

„Ще го кажа направо: Тъй като нашето предложение за равноправен диалог със САЩ и НАТО относно гаранции  на запада за руската сигурност, бе отхвърлен от същите… сега Русия има пълното право да обезпечи собствената си безопасност и така и ще направи“, подчерта Путин.

Относно Донбас – управляващата върхушка в Украйна не иска мирно решение на конфликта, а напротив – опитва се да създаде нова авантюра както през 2014 г. Използват непрекъснато безпилотни самолети, издевателстват над хората, включително жени, стари хора и деца. Руската федерация разполага с неоспорими доказателства, че в Донбас е извършван и се извършва геноцид над местното рускоезично население.

Цивилизованият мир е нарушен, когато нарушават правата на хората и ги тероризират – колко може да продължи това?

Сменят се президенти и депутати в украинската Рада, но не спира националистическият бяс, завладял режима в Киев! Те не искат друго решение на въпроса с Донбас, освен военен.

Затова Русия взима едно дълбоко закъсняло решение – признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да предложи помощ на двете независими републики! Незабавно трябва да се прекратят военните действия там, в противен случай Руската федерация ще обяви други мерки, завърши Путин.

Веднага след обръщението на Путин бяха подписани указите за обявяване на независимостта на двете отцепили се републики. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. РУСКИ БРАТЯ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД СЕ РАДВАМЕ НА СВОБОДАТА НА ДОНБАС А НАК КОГА ЩЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ НАТО ЕС САЩ СОРОС И УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ФАШИСТИ ИДВАЙТЕ РУСКИ БРАТЯ ТЕ УБИХА БЪЛГАРИЯ ЧАКАМЕ ВИ С НАДЕЖДА И РАДОСТ ОБИЧАМЕ ВИ БРАТУШКИ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ИДВАЙТЕ ПО БЪРЗО

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.