Захарова: Конференцията за Украйна е пълно фиаско. Глобалният юг не се поддаде на бруталния натиск на Запада (+ ВИДЕО с анализ на Конференцията от Ал. Сивилов)

Конференцията за Украйна в Швейцария се оказа пълно фиаско, подобни „сбирки” не могат да служат като основа за устойчив мир. Това заяви в свой коментар официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. „Противно на опитите на Зеленски и неговите англосаксонски домакини, почти половината от 160-те поканени отказаха да участват в политическия туризъм. Усилията на Запада да осигури максимален брой участници от страните от глобалния Юг не проработи. Много от тях, въпреки изнудването, откровените заплахи и измамни схеми, устояха, не се поддадоха на грубия натиск“, заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

Онзи ден в Бюргенщок, Швейцария, се проведе така наречената мирна среща на върха в Украйна. В Киев и в западните столици се постараха да го представят като събитие от почти световен мащаб. В действителност обаче това пожелателно мислене се оказа пълно фиаско“, заяви дипломатът.

Според Захарова мероприятия като „сбирката“ в Бюргенщок „не са в състояние да създадат условия и да послужат като платформа за истински сериозен диалог за постигане на наистина всеобхватен, устойчив и справедлив мир“.

„Противно на опитите на Зеленски и неговите англосаксонски домакини, почти половината от 160-те поканени отказаха да участват в политическия туризъм. Усилията на Запада да осигури максимален брой участници от страните от глобалния Юг не проработи. Много от тях, въпреки изнудването, откровените заплахи и измамни схеми, устояха, не се поддадоха на грубия натиск и пренебрегнаха настойчивите молби да отидат в Алпите“, подчерта Мария Захарова.

„Западът и Киев трябва да спрат с измамите и триковете, с които целят да заблудят международната общност, обръщайки причината и следствието от украинската криза и насочвайки дебата по грешен път, отбеляза Захарова. – Те трябва да разберат, че няма разумна алтернатива на мирния план на руския президент. Колкото по-бързо осъзнаят това, толкова по-скоро ще започне процесът на реално уреждане и завършване на военните действия. И колкото повече се бавят, толкова по-лоши ще стават за тях условията за започване на преговори“.

Конференцията за Украйна се проведе на 15-16 юни в Бюргенщок, Швейцария, по инициатива на украинската страна. Официалният списък на участниците, публикуван на 14 юни, включваше 91 държави, сръбската област Косово и 8 международни организации. Заключителното комюнике на форума, в което въпреки че нямаше дори призив Русия да напусне окупираните украински територии, не беше подписано от 15 държави: Армения, Бразилия, Бахрейн, Ватикана, Ирак, Индия, Индонезия, Йордания, Колумбия, Либия, Мексико, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Тайланд и Южна Африка. Русия не беше поканена в Бюргенщок. Отсъстваха и делегациите на повечето членове на ООН, сред които Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Етиопия.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯТ ПРОВАЛ НА ЗЕЛЕНСКИ В ШВЕЙЦАРИЯ – ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.